Τα υπέροχα “ζαφείρια” της θάλασσας!

Αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μικροσκοπικά ωκεάνια καρκινοειδή γνωστά ως “θαλάσσια ζαφείρια” χορεύουν για μικροσκοπικές μπάλες ντίσκο. Αλλά στην επιφάνεια του νερού, όπου ανεβαίνουν για να τραφούν, είναι αόρατα.

perierga.gr - Τα υπέροχα "ζαφείρια" της θάλασσας!

Η εκθαμβωτική λάμψη τους προέρχεται από τους κρυστάλλους που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το κέλυφός τους. Φτιαγμένοι από μια χημική ένωση που ονομάζεται γουανίνη, ένα κύριο συστατικό του DNA, αυτοί οι κρύσταλλοι είναι διατεταγμένοι σε ένα εξάγωνο αντανακλώντας το φως, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.

perierga.gr - Τα υπέροχα "ζαφείρια" της θάλασσας!

“Τα χρώματα και οι λάμψεις χρησιμοποιούνται προφανώς από τα καρκινοειδή για να δηλώσουν την παρουσία τους αλλά και για επικοινωνία”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Lia Addadi, δομικός βιολόγος στο Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ.

perierga.gr - Τα υπέροχα "ζαφείρια" της θάλασσας!

Μόνο αρσενικά θαλάσσια ζαφείρια έχουν τα κρύσταλλα που είναι απαραίτητα για να αντανακλούν το φως στα μπλε και μοβ μήκη κύματος. Τα θηλυκά είναι διαφανή, αν και τα μάτια τους είναι πιθανό να ανιχνεύσουν τα αρσενικά copepods και τα γυαλιστερά τους γυμνάσια, λέει ο Addadi.

http://perierga.gr

Recommended For You