Τα Σχεδόν Άφθαρτα Βραδυπόρα

imagesΨΑΞΤΕ σε οποιοδήποτε υδάτινο περιβάλλον σε όλο τον κόσμο—βρύα, πάγους, ρέματα, θερμές πηγές, λίμνες, ωκεανούς, ίσως ακόμη και στη δική σας αυλή—και μπορεί να δείτε κάποιον εκπρόσωπο των βραδυπόρων, μιας από τις ανθεκτικότερες κατηγορίες μικροσκοπικών πλασμάτων όλης της δημιουργίας. Τα βραδυπόρα, τα οποία είναι τόσο μικρά ώστε μόλις που φαίνονται, έχουν κοντό, τετραμερές σώμα καλυμμένο με προστατευτική επιδερμίδα, καθώς και οχτώ πόδια, καθένα από τα οποία καταλήγει σε νύχια. Η όλη εμφάνιση και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται θυμίζουν βραδυκίνητη αρκούδα.

Αυτά τα πλάσματα ονομάζονται βραδυπόρα επειδή «περπατούν αργά». Είναι γνωστά εκατοντάδες είδη, και τα θηλυκά γεννούν από 1 μέχρι 30 αβγά κάθε φορά. Δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορεί να τα βρει κανείς μέσα σε λίγες χούφτες υγρής άμμου ή χώματος. Ένα ιδιαίτερα κατάλληλο μέρος για να βρεθούν είναι τα βρύα που υπάρχουν στις στέγες.

Τα βραδυπόρα μπορούν να επιβιώσουν στις πιο ακραίες συνθήκες. «Είδη που διατηρήθηκαν οχτώ μέρες σε κενό αέρος, μεταφέρθηκαν επί τρεις μέρες μέσα σε αέριο ήλιο σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα εκτέθηκαν επί αρκετές ώρες σε θερμοκρασία -272°C (-458°F) αναβίωσαν όταν φέρθηκαν σε φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου», αναφέρει ηΕγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica). Μπορούν επίσης να επιβιώσουν δεχόμενα ακτινοβολία Χ εκατοντάδες φορές μεγαλύτερης έντασης από αυτήν που θα μπορούσε να θανατώσει έναν άνθρωπο. Και, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι ικανά να επιβιώσουν ακόμη και στο κενό του διαστήματος για κάποιον χρόνο!

Το μυστικό τους είναι η ικανότητα που έχουν να περιέρχονται σε μια κατάσταση που μοιάζει με θάνατο, στη διάρκεια της οποίας ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται φτάνοντας σε λιγότερο από το 0,01 τοις εκατό του φυσιολογικού—σχεδόν ανύπαρκτος! Για να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση, μαζεύουν τα πόδια τους μέσα στο σώμα τους, αντικαθιστούν το χαμένο νερό με ένα ειδικό σάκχαρο και συστρέφονται σχηματίζοντας μια μικροσκοπική σφαίρα καλυμμένη με κερί, λαβαίνοντας τη λεγόμενη βυτιοειδή μορφή. Όταν επανέρχονται οι φυσιολογικές συνθήκες υγρασίας, γίνονται και πάλι ενεργά μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες. Σε μία περίπτωση, βραδυπόρα που βρίσκονταν σε κατάσταση λαθροβίωσης επί 100 χρόνια αναβίωσαν επιτυχώς!

πηγή

Recommended For You