Τα οφέλη του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Ελλήνων και όχι άδικα.
Έχει γλυκιά γεύση, είναι δροσιστικό και μας ξεδιψάει, ενώ ο κόκκινος πολτός του είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.
Είναι σχετικά ελαφρύ φρούτο – τα 100 γραμμάρια καρπουζιού περιέχουν μόλις 30 θερμίδες – ενώ  είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, D, νιασίνη, θειαμίνη, Β6, Β12 και παντοθενικό οξύ . Επίσης περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φθοριούχο, σελήνιο.
Οφέλη για την υγεία
1) Όπως είδαμε, το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς και σε βιταμίνη C, αλλά και βιοτίνη. Ο συνδυασμός αυτών όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου.
2) Το καρπούζι περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες από citrolline, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε αργινίνη η οποία με τη σειρά της προστατεύει – ιδίως τους άντρες – από  καρδιαγγειακές ασθένειες. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το citrolline δρα ως “φυσικό viagra” !
3) Η βιταμίνη Α που υπάρχει στο καρπούζι προστατεύει την όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
4) Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη B6 βελτιώνει την πνευματική και ψυχολογική μας υγεία.
5) Το κάλιο που υπάρχει στο καρπούζι βοηθάει την καρδιακή λειτουργία και ρυθμίζει την  αρτηριακή πίεση.  Επίσης βελτιώνει την λειτουργία των μυών και νεύρων, δίνοντας έτσι μια ανακούφιση σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, αθηροσκλήρωση, διαβήτης και αρθρίτιδα.
6) Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την δυσκοιλιότητα, ενώ μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
7) Τέλος το καρπούζι περιέχει μία ουσία που αν και πολύ σημαντική, λίγοι την ξέρουν – δηλαδή το λυκοπένιο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες πάνω στο λυκοπένιο και όλες δείχνουν ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
O καρδιολόγος Dr. Willie T. Ong μιλά για τα οφέλη του καρπουζιού (αγγλικά)
Παρεμφερή Άρθρα
  • Iδιότητες της ντομάτας: Άρθρο για τις ιδιότητες της τομάτας και τα οφέλη που προκύπτουν από την τακτική της κατανάλωση.

Recommended For You