Τα ομορφότερα χωριά τoυ χειμώνα

Μαγευτικά χωριά με μια χούφτα κατοίκους, φωλιασμένα στους πρόποδες οροσειρών και άλλα αγκαλιασμένα από λίμνες με κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό από τη Σκανδιναβία ως τα Πυρηναία και τις Άλπεις.

Χάλστατ, Αυστρία

Το κουκλίστικο χωριό των λιγοστών κατοίκων είναι χτισμένο στην απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης, περίπου μια ώρα από το Σάλτσμπουργκ. Φημίζεται για το φυσικό αλάτι που εξορύσσεται εδώ για χιλιάδες χρόνια αλλά και την μοναδική ομορφιά του τοπίου του.




Reine, Νορβηγία

Το χωριό των 300 κατοίκων βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Lofoten στα βόρεια της χώρας και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Παλιότερα έχει ψηφιστεί ως το ομορφότερο χωριό της Νορβηγίας ενώ η θέα του με το βουνό Reinebringen στο φόντο, έχει πρωταγωνιστήσει στα εξώφυλλα πολλών τουριστικών οδηγών.




Torla, Ισπανία

Τη φυσική ομορφιά της περιοχής την προστατεύει η UNESCO: ένα φυσικό καταφύγιο από παγωμένες κοιλάδες, δάση μαύρης πεύκης, εντυπωσιακοί καταρράκτες και απόλυτη ηρεμία μακριά από οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει πολιτισμό. Ιδανικά καταφύγια τα πέτρινα ταβερνάκια στα καλντερίμια του χωριού που σερβίρουν σπιτικό φαγητό παρέα με εκλεκτό κρασί.




Soglio, Ελβετία

Το φιλήσυχο χωριουδάκι των 200 κατοίκων βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Ιταλία και απέχει μόλις 38 χιλιόμετρα από το αστραφτερό St. Moritz. Φημίζεται για τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τα λουλούδια του.




Cavalese, Ιταλία

Το μικροσκοπικό αλπικό χωριό βρίσκεται ψηλά στους Δολομίτες, φωλιασμένο ανάμεσα στα εκπληκτικά φυσικά πάρκα Monte Corne και Paneveggio – Pale di San Martino και είναι κοντά στο Latemar, αναγνωρισμένο από την UNESCO ως ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη γη για τα τοπία και τον πλούτο της πανίδας του.




Notre Dame de Bellecombe, Γαλλία

Το αλπικό χωριό τα έχει όλα: εντυπωσιακά τοπία, φεστιβάλ κρασιού, πίστες για σκι, μεσαιωνική εκκλησία με εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και στο φόντο τις ολόλευκες κορυφές των Άλπεων.




Hamnoya, Νορβηγία

Το μικροσκοπικό ψαροχώρι βρίσκεται σε απομακρυσμένο νησάκι του αρχιπελάγους Lofoten στα βόρεια της χώρας και είναι περιτριγυρισμένο από τραχιές βουνοκορφές. Μέχρι πριν λίγα χρόνια συνδεόταν με το απέναντι Reine με φέρι αλλά πλέον η πρόσβαση γίνεται με γέφυρες ως τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε10 που καταλήγει στη Σουηδία.




Canazei, Ιταλία

Βρίσκεται σε απίστευτη τοποθεσία στην Val di Fassa, κοντά στην Marmolada, την ψηλότερη κορυφή των δολομιτικών Άλπεων. Το χωριό των 2000 κατοίκων αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του σκι που καταφτάνουν για τις πίστες συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων. Οι λιγότερο δραστήριοι, θα λατρέψουν τα ορεινά καταφύγια και την παραδοσιακή κουζίνα.




Olden, Νορβηγία

Η γραφική πόλη των 500 κατοίκων βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά φιορδ της χώρας. Ενώ η πόλη είναι ήσυχη το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αποτελεί δημοφιλές σημείο για Κρουαζιέρα, χάρη στην εγγύτητά της με το μοναδικό φυσικό πάρκο Jostedalsbreen και το ονειρικό σκηνικό που αποτελείται από βουνά, καταρράκτες και παραμυθένιες παγωμένες λίμνες.




San Martino di Castrozza, Ιταλία

Αποτελούσε πάντα το αγαπημένο σημείο ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες που διασχίζουν τις Άλπεις. Πρόσφατα το ανακάλυψαν κι εκείνοι που ψάχνουν ένα μέρος κοντά στο Φυσικό Πάρκο του Paneveggio – Pale di San Martino, αλλά και μια ευκαιρία να δοκιμάσουν φημισμένα κρασιά, μέλι, γλυκά και τυριά. Οι λάτρεις των σπορ μπορούν να κάνουν σκι το χειμώνα και αλεξίπτωτο πλαγιάς το καλοκαίρι.




Arties, Ισπανία

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία είναι περισσότερο διάσημη για τις παραλίες της παρά για τα ορεινά χωριά της, η εντυπωσιακή περιοχή Valle de Aran, στα βορειοανατολικά διαθέτει μια πληθώρα από γραφικά χωριά, καταπράσινα λιβάδια και χιονισμένες κορυφές. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής είναι το Arties, ένα μικρό μέρος 500 κατοίκων στον ποταμό Garonne, διάσημο για τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του και τα πολύχρωμα πέτρινα σπίτια.




Le Chinaillon, Γαλλία

Χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο στην περιφέρεια Rhône – Alpes της ανατολικής Γαλλίας, το μικρό χωριό διαθέτει πάνω από 80 χιλιόμετρα χιονισμένων πλαγιών και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του σκι. Όταν το χιόνι λιώνει, τα αλπικά λιβάδια γεμίζουν αγριολούλουδα και κοπάδια που βόσκουν, αυτή την εποχή όμως είναι ιδανικά για σκι ή καλό φαγητό σε μια ταβέρνα, απολαμβάνοντας το διάσημο τυρί Reblochon.




Grindewald, Ελβετία

Το μικρό χωριό στις Άλπεις έχει δεχθεί μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χάρη στις παγκόσμιας κλάσης πλαγιές του σκι και τη γειτνίαση με το επιβλητικό όρος Jungfrau. Αν και το σκι είναι αναμφίβολα ο πόλος έλξης, το περιβάλλον με τις παγωμένες λίμνες και τους καταρράκτες δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό όλο το χρόνο.

Πηγή: arttravel.gr

Recommended For You