Ταξίδι στην Ιταλία

Η ΙΤΑΛΙΑ είναι μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις—από τις απέραντες παραλίες μέχρι τις απόκρημνες οροσειρές και από τα καυτά καλοκαίρια στο νότο μέχρι τους σφοδρούς χειμώνες στο βορρά. Έχει επίσης αρκετά ηφαίστεια, αλλά λίγα μόνο—όπως το Στρόμπολι και η Αίτνα—είναι ενεργά.

Η Ιταλία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης. Θέση στην ιστορία της διεκδικούν πολλοί λαοί, όπως οι Άραβες, οι Βυζαντινοί, οι Έλληνες, οι Νορμανδοί και οι Φοίνικες.

Τουρίστες κάνουν βόλτα με γόνδολα
Οι τουρίστες κάνουν βόλτα με γόνδολα στα πολλά κανάλια της Βενετίας

Η χώρα διαθέτει πληθώρα ιστορικών και καλλιτεχνικών θησαυρών. Αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια ή κτίρια μπαρόκ και αναγεννησιακού ρυθμού στέκουν περήφανα σε μικρές και μεγάλες πόλεις της. Έργα ζωγραφικής, αγάλματα και κρήνες αποτελούν ωδή για καλλιτέχνες όπως ο Μπερνίνι, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ραφαήλ.

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, και είναι πολλά τα έθιμα που στρέφονται γύρω από την ντόπια κουζίνα. Τα ζυμαρικά συνήθως σερβίρονται ως πρώτο πιάτο, ενώ το κύριο πιάτο είναι κρέας ή ψάρι με λαχανικά. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται απλόχερα, καθώς η παραγωγή του είναι άφθονη εκεί. Η πίτσα και το ριζότο είναι περίφημα ιταλικά εδέσματα.

Μακαρονάδα
Τα ζυμαρικά έχουν περίοπτη θέση στην ιταλική κουζίνα

Οι Ιταλοί έχουν τη φήμη θερμών, φιλόξενων και κοινωνικών ανθρώπων. Έχουν αναγάγει τη συζήτηση σε τέχνη, γι’ αυτό θα τους δείτε συχνά να κουβεντιάζουν ανέμελα στις πλατείες ή να κάνουν ζωηρές συζητήσεις περπατώντας στα σοκάκια.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ιταλίας δηλώνουν Ρωμαιοκαθολικοί αλλά ελάχιστοι εκκλησιάζονται τακτικά. Η επιρροή της εκκλησίας λέγεται ότι έχει εξασθενήσει τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η κοινή γνώμη αψηφά πλέον τις πάγιες θέσεις της για την έκτρωση και το διαζύγιο.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ακμάζουν στην Ιταλία. Είναι πασίγνωστοι για το ότι διδάσκουν τη Γραφή στα πλαίσια της δημόσιας διακονίας τους καθώς και για το ότι ζουν σύμφωνα με τις αρχές της. Υπάρχουν πάνω από 3.000 εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε ολόκληρη τη χώρα, και πολλές από αυτές επιδιώκουν να βοηθήσουν ξενόγλωσσα άτομα. Η ανάγκη για Βιβλική εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες φαίνεται από το γεγονός ότι πρόσφατα σε διάστημα δέκα ετών ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ιταλία τριπλασιάστηκε.

Δολομιτικές Άλπεις
Οι απόκρημνες Δολομιτικές Άλπεις στη βορειοανατολική Ιταλία

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Παρότι η Πόλη του Βατικανού βρίσκεται στη Ρώμη, αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1929 και ως εκ τούτου οι υπήκοοι της Ιταλίας το θεωρούν ξένο έδαφος.

  • ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
  • Πληθυσμός: 61.000.000
  • Πρωτεύουσα: Ρώμη
  • Κλίμα: Μεσογειακό στα νότια, με ήπιους χειμώνες και παρατεταμένα ζεστά καλοκαίρια· αλπικό στα βόρεια, με ψυχρούς χειμώνες
  • Γεωγραφία: Κυρίως ορεινή χώρα, με ακτογραμμή σχεδόν 7.500 χιλιόμετρα

http://wol.jw.org

Recommended For You