Συσκευές που βλέπουν. Κινητά με «ανθρώπινη όραση» το νέο εγχείρημα της Google

Η Google προσφέρει για δοκιμή το πρωτότυπο ενός κινητού τηλεφώνου που χαρτογραφεί το γύρω χώρο σε τρεις διαστάσεις και σε πραγματικό χρόνο. Κινητά με «ανθρώπινη» όραση θα ήταν χρήσιμα στη μέτρηση εσωτερικών χώρων, ως βοηθήματα για τυφλούς, ή ακόμα και για να παίζουμε κρυφτό με χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, λέει η εταιρεία.

Οι πρώτες 200 συσκευές που θα προσφέρει η εταιρεία σε προγραμματιστές διαθέτουν εξειδικευμένους «επεξεργαστές όρασης» και αισθητήρες που μετρούν τη θέση και τον προσανατολισμό της συσκευής 250.000 φορές το δευτερόλεπτο.

«Πώς θα ήταν να μπορούσατε να μετράτε τις διαστάσεις του σπιτιού σας πριν ψωνίσετε έπιπλα απλώς περπατώντας στο εσωτερικό του με το τηλέφωνό σας;» αναφέρει η εταιρεία.

«Πώς θα ήταν να μην χαθείτε ποτέ ξανά στο εσωτερικό ενός κτηρίου; Πώς θα ήταν αν τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούσαν να κινούνται σε άγνωστους εσωτερικούς χώρους; Πώς θα ήταν αν βλέπατε σε ποιο ακριβώς ράφι βρίσκεται το προϊόν που αναζητάτε σε ένα πολυκατάστημα;».

Η νέα τεχνολογία θα επέτρεπε επίσης να «παίζετε κρυφτό μέσα στο σπίτι σας με τον χαρακτήρα του αγαπημένου σας βιντεοπαιχνιδιού».

Το πρωτότυπο αναπτύχθηκε από το τμήμα Προηγμένης Τεχνολογίας και Προγραμμάτων στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Project Tango, το οποίο έχει στόχο «να αποκτήσουν οι φορητές συσκευές μια αντίληψη του χώρου και της κίνησης σε ανθρώπινη κλίμακα».

Στην ανάπτυξη της τεχνολογίας συμμετείχαν επίσης η γερμανική Bosch, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον και το Open Source Robotics Foundation.

Οι πρώτες συσκευές διαθέτουν κάμερα 4 Mpixel, ξεχωριστή κάμερα παρακολούθησης κινήσεων, δύο επεξεργαστές μηχανικής όρασης και έναν αισθητήρα βάθους. Το smarphone τρέχει Android, φυσικά.

http://news.in.gr

Recommended For You