Στο φως το αρχαιότερο πλήρες αντίγραφο των Δέκα Εντολών

imagesΓια μια από τις ελάχιστες φορές στα χρονικά, το κοινό μπορεί να δει από κοντά το αρχαιότερο πλήρες αντίγραφο των Δέκα Εντολών, στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στο πλαίσιο έκθεσης που πραγματεύεται τα ορόσημα της ανθρώπινης εξέλιξης.

Ο 2.000 ετών κύλινδρος ανακαλύφθηκε περί τα μέσα του 20ού αιώνα στην έρημο της Ιουδαίας μαζί με ορισμένα από τα αρχαιότερα βιβλικά χειρόγραφα, τα περίφημα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Είναι δε τόσο εύθραυστος, που θα εκτεθεί για μόλις δύο εβδομάδες, προτού επιστρέψει στον ειδικό χώρο όπου φυλάσσεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

01
​Ο κύλινδρος ανακαλύφθηκε τον 20ό αιώνα στην έρημο της Ιουδαίας και ανήκει στα περίφημα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Έστω για λίγο, όμως, θα αποτελέσει ένα από τα 14 αρχαία αντικείμενα της έκθεσης «Μια σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας», η οποία καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και θα διαρκέσει ως τις 2 Ιανουαρίου του 2016, σηματοδοτώντας τα 50ά γενέθλια του μουσείου. «Όταν σκέφτεσαι έναν παγκόσμιο νόμο, έναν παγκόσμιο κώδικα ηθικής, … αυτός (σ.σ.: ο Δεκάλογος) είναι ο πρώτος νόμος που σου έρχεται στον νου» δηλώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Tania Coen-Uzzielli.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι ελεφάντων πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια μέχρι τη θεωρία της σχετικότητας γραμμένη στο χέρι απ’ τον ίδιο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

02

Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας ή του Κουμράν, όπως είναι αλλιώς γνωστά, στάθηκαν κομβική ανακάλυψη στον χώρο των βιβλικών σπουδών – διόλου τυχαία η σχετική βιβλιογραφία ξεπερνά τις 20.000 τίτλους. Πρόκειται για πάνω από 900 παπύρους και περγαμηνές της κοινότητας των Εσσαίων, σε εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. ως τον 1ο μ.Χ. Έτσι, καταφέρνουν να φωτίσουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Βίβλου, του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού.

03
Τα σημεία όπου βρέθηκαν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Το 2011 το Μουσείο του Ισραήλ και η Google, αξιοποιώντας τεχνικές της NASA, άρχισαν να ψηφιοποιούν τα χειρόγραφα. Διαδικτυακά, βρίσκονται πλέον στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Recommended For You