Στο στόχαστρο της εφορείας η Google

Τον φορολογικό έλεγχο της Google Ελλάς για τις ανέλεγκτες χρήσεις των προηγούμενων ετών ανέθεσε χθες με απόφασή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.
Με αυτήν την κίνηση η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις που απαιτούν σημαντική εξειδίκευση ώστε να ελεγχθούν επαρκώς μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι που αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και όλα εκείνα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες, για τα οποία χρειάζονται ειδικές γνώσεις από την πλευρά των ελεγκτών.
ΤΑ ΚΟΛΠΑ. Σε έρευνα των «ΝΕΩΝ» τον Δεκέμβριο του 2012 αναδεικνύονταν τα κόλπα που χρησιμοποιούσε η Google για να αποφεύγει τη φορολόγηση εσόδων που είχε από την Ελλάδα. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το μεγάλο ζήτημα με τις δραστηριότητες της πολυεθνικής δεν εντοπιζόταν στα κεφάλαια που δηλώνονται στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό, χωρίς ουσιαστικά να περνούν από τα ελληνικά φορολογικά ραντάρ και ας προέρχονται από δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όταν μία ελληνική επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράζει διαφήμιση από την Google η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd με έδρα την Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται σε 12,5%. 
Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα αν στη διαδικασία της πώλησης της διαφήμισης μετέχει ή όχι η Google Ελλάδος, καθώς σε περίπτωση που ακόμα και σήμερα ισχύει κάτι τέτοιο ένα μέρος των εσόδων από τις διαφημίσεις που πωλούνται στη χώρα μας αναλογούν σε δραστηριότητες του ελληνικού παραρτήματος. Σε προσφορά του Δεκεμβρίου 2012 κατά την οποία οι νέοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 25 ευρώ και να αγοράσουν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας 100 ευρώ μέσω ηλεκτρονικού κουπονιού, οι υποψήφιοι πελάτες παραπέμπονταν για τους όρους και τις προϋποθέσεις σε διεύθυνση στον ελληνικό ιστότοπο Google.gr όπου έβρισκαν μήνυμα στα ελληνικά.
πηγή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Recommended For You