Στη μαρίνα Ζέας το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου

imagesΤο σκάφος με τα τρία κατάρτια που αγγίζουν το ύψος ενός 20όροφου κτιρίου και το εμβληματικό μαύρο γεράκι πάνω στα πανιά του, γίνεται αντικείμενο θαυμασμού όπου κι αν βρεθεί. Αυτό συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη μαρίνα Ζέας, όπου έχει αγκυροβολήσει το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου

Το «Γεράκι της Μάλτας» ή σκέτο «Falcon», δεν ανήκει σε κάποιον Ρώσο, ή Άραβα Κροίσο, αλλά το διαχειρίζεται η Ελληνίδα Έλενα Αμβροσιάδου με μια επίλεκτη ομάδα ανθρώπων, το οποίο είχαν αποκτήσει πριν από πέντε χρόνια, περίπου, καταβάλλοντας 60 εκατομμύρια στερλίνες στον Αμερικανό εκατομμυριούχο Τόμ Πέρκινς.

Η κα Έλενα Αμβροσιάδου είναι χημικός μηχανικός με ΜΒΑ και μεγάλη εμπειρία στον επιχειρηματικό τομέα.

Είναι γνωστό πως έχει διοικήσει τεχνολογικά σύνθετα έργα και η δουλειά της στις επενδύσεις είναι να χρησιμοποιεί την πιο καινοτόμα τεχνολογία, αυτό δηλαδή που σηματοδοτεί και το «Γεράκι της Μάλτας».

Τα τρία του κατάρτια, αγγίζουν το ύψος ενός εικοσαόροφου κτιρίου, είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και μπορούν να περιστραφούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.

Η τεχνολογία Dynaring την οποία διαθέτει το σκάφος, προσφέρει στα ιστία ανθεκτικότητα, ανταποκρίνεται γρήγορα στις εναλλαγές του ανέμου, ενώ ο χειρισμός τους γίνεται ηλεκτρονικά και όχι χειροκίνητα και γι’αυτό χρειάζεται έναν μόνο καπετάνιο. Κινείται με ταχύτητα 20 κόμβων, δημιουργώντας ελάχιστο κύμα και έτσι δεν έχει κραδασμούς και θόρυβο.

Το εξωτερικό έχει ξύλινα καταστρώματα, λουστραρισμένες κουπαστές και εξαίσια φινιρισμένες επιφάνειες. Όταν ανοίξουν τα πανιά του θυμίζει έντονα τα ιστιοφόρα που διέσχιζαν τους ωκεανούς στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο εσωτερικό του σκάφους ξεχωρίζει το αίθριο, όπου ενώνονται τα τρία καταστρώματα του πλοίου με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι.

Στο σαλόνι εκτίθεται ένα πιστό αντίγραφο από τις «ομπρέλες» του εικαστικού Γιώργου Ζογγολόπουλου, το έργο του οποίου έχει εγκατασταθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων το σκάφος διαθέτει γυμναστήριο, home cinema, jet ski, ενώ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του είχε και ένα μικρό υποβρύχιο για εξερευνήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η κυρία Αμβροσιάδου επιλέγει τις μαρίνες της Αττικής για να μείνει το σκάφος, όπως είχε γίνει και πέρυσι όπου «ξεχειμώνιασε» στη μαρίνα Φλοίσβου.

Recommended For You