Σούπα με μήλο, γραβιέρα και σπιτικά κρουτόν

imagesΥλικά
2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μικρές πατάτες (250γρ), καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
5 μήλα κόκκινα τύπου Στάρκινγκ, μικρά προς μέτρια (900γρ), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 κουταλιές σούπας μηλόξυδο (ή λευκό ξύδι)
500 ml ζωμός λαχανικών ζεστός
125 ml νερό ζεστό
1 δαφνόφυλλο
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/4 κουταλιά γλυκού λεμονοπίπερο (ή μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο)
1/4 κουταλιά γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/4 κουταλιά γλυκού garam masala*
100 ml γάλα εβαπορέ διαλυμένο με 100 ml νερό
150 γρ (+ έξτρα για το σερβίρισμα) Γραβιέρα Χωριό Ώριμη, τριμμένη

Για τα σπιτικά κρουτόν
3 κούπες μικρά κυβάκια από ψωμί μπαγιάτικο (αν υπάρχει, η λαγάνα κάνει υπέροχα κρουτόν)
1 κουταλιά σούπας Ελαιόλαδο Χωρίο Κορωνέικη Ποικιλία
1 κουταλιά γλυκού αλάτι χοντρό
1/2 κουταλιά γλυκού θυμάρι ξερό (ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το Ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τσιγαριστεί απαλά για 10 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα μήλα, ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το ξύδι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον ζωμό και το νερό, και ανεβάζουμε τη φωτιά να πάρουν βράση. Ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, το αλάτι, το λεμονοπίπερο, το μπαχάρι και το garam masala. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα μισοσκεπασμένη, να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου ώσπου να διαλύονται εύκολα με κουτάλι οι πατάτες και τα μήλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, βγάζουμε το δαφνόφυλλο, πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ, την επιστρέφουμε στο μάτι και προσθέτουμε το γάλα με το νερό και τη Γραβιέρα Χωριό Ώριμη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ξαναζεσταθεί και να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε με σπιτικά κρουτόν.

Για τα σπιτικά κρουτόν:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 C στον αέρα (ή 110 C αντιστάσεις). Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κυβάκια ψωμιού και περιχύνουμε με το Ελαιόλαδο Χωριό Κορωνέικη Ποικιλία. Ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το αλάτι και το θυμάρι και ανακατεύουμε ξανά για να καλυφθούν όλα. Τα απλώνουμε (σε μια στρώση) σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε για μια ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.

* Το garam masala είναι ένα ινδικό μείγμα μπαχαρικών που ταιριάζει πολύ στη σούπα μας και της δίνει ιδιαίτερη γεύση. Αξίζει να το αναζητήσετε στα καλά μπαχαράδικα.

Πηγή : minervahorio.gr

Recommended For You