Σαρδέλες escabeche (σαν σαβόρο)

Υλικά
Για τις σαρδέλες
100 ml ελαιόλαδο
24 σαρδέλες, καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια
αλεύρι για το πανάρισμα
αλάτι
Για το μείγμα escabeche
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα πεπεροντσίνο, θρυμματισμένη (σε όλα τα μπαχαράδικα) ή 1 φρέσκια ή ξερή πιπερίτσα τσίλι, σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
100 ml ξίδι από καλό κόκκινο κρασί
ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια θυμαριού, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
1 φύλλο δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄ 
Αναμονή 1 βράδυ 
Μαγείρεμα 7΄ – 8΄
Διαδικασία Σαρδέλες: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε και αλευρώνουμε τις σαρδέλες, τις τινάζουμε ελαφρά και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, ίσα που να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ.
Μείγμα escabeche: Πετάμε το λάδι από το τηγάνι και σκουπίζουμε καλά το σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο στο καθαρό πια τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπερίτσα και το σκόρδο, για 20 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το ξίδι, το ξύσμα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το ζεστό μείγμα του τηγανιού και αφήνουμε κατά μέρος, ώσπου να κρυώσει. Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη. Σερβίρουμε τις σαρδέλες κρύες, με την ιδιότυπη μαρινάδα-σάλτσα τους. Συνοδεύουμε με ψωμί και πράσινη σαλάτα.
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.gastronomos.gr

Recommended For You