Σαν σήμερα στην ιστορία 14 Ιανουαρίου

14 Ιανουαρίου

Γεγονότα
1514 – Ο Πάπας Λέων Ι’ εκδίδει παπική βούλα εναντίον της δουλείας.
1639 – Η αποικία του Κονέκτικατ υιοθετεί τις «Θεμελιώδεις Αρχές», το πρώτο γραπτό Σύνταγμα στην ιστορία των αμερικανικών αποικιών.
1690 – Εφευρίσκεται το κλαρινέτο στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.
1724 – Ο βασιλιάς Φίλιππος Ε’ της Ισπανίας παραιτείται από το θρόνο του.
1784 – Επικυρώνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η συνθήκη του Παρισιού, η οποία βάζει επίσημα τέλος στην Αμερικανική Επανάσταση.
1814 – Η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία.
1822 – Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Υψηλάντης κυριεύουν τον Ακροκόρινθο.
1858 – Ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ναπολέοντος Γ’ της Γαλλίας. Ο παραλίγο δολοφόνος, ο Ιταλός πατριώτης Φελίτσε Ορσίνι, εκτελείται λίγο αργότερα.
1880 – Ο Πειραιώτης μηχανοτεχνίτης Εμμανουήλ Γρυπάρης παρουσιάζει στο Φαληρικό όρμο το “υποβρύχιο σκάφος” του. Από την ημερομηνία αυτή αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία των ελληνικών υποβρυχίων.
1894 – Ο Τζόζεφ Κόνραντ επιστρέφει στο Λονδίνο, μετά από μακροχρόνια θαλάσσια ταξίδια. Στην αγγλική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει και τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που θα ονομάσει «Η τρέλα του Αλμάγιερ».
1900 – Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στη Ρώμη.
1907 – Σεισμός στο Κίνγκστον της Τζαμάικα σκοτώνει πάνω από 1.000 ανθρώπους.
1913 – Οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.
1920 – Γιορτάζεται στην Αθήνα και στον Πειραιά η επέτειος της ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
1920 – Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.
1921 – Η Βρετανία αναφέρει ότι, 927.000 άτομα έχουν καταγραφεί σε καταλόγους ανέργων.
1928 – O Τζίμι ΜακΓκρόρι της Σέλτικ σημειώνει 8 γκολ εναντίον της Ντανφέρμλαϊν δημιουργώντας ρεκόρ Σκοτίας.
1929 – Eξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Αφγανός βασιλιάς Αμανουλάχ Χαν.
1930 – O Τσάρλι Τσάπλιν παραθέτει γεύμα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη σύζυγό του, στο σπίτι του στο Χόλιγουντ.
1932 – O τζόκεϊ Έντι Άρκαρο κερδίζει την πρώτη του κούρσα ιππεύοντας τον Eagle Bird.
1934 – Στην Ισπανία, ο αριστερός ηγέτης Λούις Κομπάνις εκλέγεται Πρόεδρος της Καταλονίας.
1939 – Η Νορβηγία διεκδικεί την περιοχή Queen Maud Land στην Ανταρκτική.
1941 – Ο Έλληνας πυγμάχος Χριστοφορίδης κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κατηγορίας βαρέων βαρών.
1942 – Αμερικανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αποκρούουν τις ιαπωνικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
1943 – Ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614», Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες, εκτελείται από Ιταλούς στρατιώτες στην Αθήνα.
1943 – Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.
1951 – Διεξάγεται το πρώτο Pro Bowl All Star Game στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.
1953 – Ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
1954 – Η Μέριλιν Μονρόε παντρεύεται τον αστέρα του μπέιζμπολ, Τζο ντι Μάτζιο.
1954 – Η εταιρία αυτοκινήτων Χάντσον Μότορ Καρ συγχωνεύεται με την Νας Κελβινέιτορ σχηματίζοντας την Αμέρικαν Μότορς Κόμπανι.
1958 – Μπροστά σε 60.000 φιλάθλους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία εμφάνιση των «μπέμπηδων» του Sir Matt Busby πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου στις 6/2/1958.
1959 – Στην Ινδία η κόρη του Νεχρού, Ίντιρα Γκάντι, ετοιμάζεται να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
1959 – Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Ομάδας», της πρώτης μικρού σχήματος εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας, από τον Οργανισμό Λαμπράκη. Το επιτελείο των δημοσιογράφων με επικεφαλής τον Χρήστο Σβωλόπουλο και τον Γιάννη Βανδώρο δημιουργεί σχολή στην οποία παρελαύνουν ο Πέτρος Λινάρδος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Παπαναγιώτου και πολλοί άλλοι. Η «Ομάδα» διακόπτει την κυκλοφορία της τον Οκτώβριο του 1974 και επανακυκλοφορεί την 1/11/1980 σαν περιοδικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σγουρδαίο αλλά η κυκλοφορία της επαναδιακόπτεται. Τέλος, στις 6/11/95 ξανακυκλοφορεί σαν ένθετο στα Νέα, όπου αρθρογραφούν οι μικροί της τότε «Ομάδας» με αρχαιότερο τον Τάκη Χαραλαμπίδη.
1962 – Τουλάχιστον 36 Αλγερινοί και Ευρωπαίοι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ταραχών και τρομοκρατικών επιθέσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλγερίας.
1963 – Η Γαλλία αρνείται την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1963 – Ο Τζορτζ Γουάλας ανακηρύσσεται κυβερνήτης της Αλαμπάμα, με κύριο σύνθημά του το διαχωρισμό των λευκών από τους Αφροαμερικανούς. Ο λόγος που εκφώνησε μετά την ανακήρυξή του ήταν γραμμένος από τον Άζα Κάρτερ, ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν.
1963 – Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντεμπεργκ, τιμημένος δυο φορές με το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες του Έριν Μπρόκοβιτς και Τράφικ.
1965 – Συναντήθηκαν στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
1966 – Ο Ντέιβιντ Μπάουι ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι με τον τίτλο «Can’t help thinking about me».
1967 – Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν ότι ο αμερικανικός στρατός διεξάγει πειράματα μικροβιολογικού πολέμου.
1969 – Έκρηξη σημειώνεται στο αεροπλανοφόρο «Εντεπράιζ», που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 και να τραυματιστούν 85 άτομα.
1979 – Στη Γιουγκοσλαβία, ο Πρόεδρος Τίτο σχεδιάζει την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα του Περσικού Κόλπου, στο Κουβέιτ.
1979 – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμμυ Κάρτερ προτείνει τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να καθιερωθούν ως ημέρα εθνικής εορτής.
1980 – Η μουσική ταινία «Blues Brothers», με πρωταγωνιστές τους Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Έμεινε στην ιστορία της μεγάλης οθόνης ως μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές ταινίες.
1980 – Η τιμή του χρυσού, απελευθερωμένη από κρατικές παρεμβάσεις, κάνει νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 800 δολάρια η ουγγιά.
1985 – Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κερδίζοντας το 100ό της τουρνουά τένις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζίμι Κόνορς και της Κρις Έβερτ.
1989 – Στο Βέλγιο, πέφτει θύμα απαγωγής στις Βρυξέλλες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόιναντς.
1991 – Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.
1991 – Ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί τους συμπατριώτες του να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για να μείνει το Ιράκ στο Κουβέιτ. Στη πρόσκληση αυτή τάχθηκαν υπέρ του Σαντάμ και οι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
1991 – O Παλαιστίνιος ηγέτης, Αμπού Ιγιάντ, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα κατά τη συνεργασία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης Ι. Βασιλειάδη, δολοφονείται στην οικία του, στη Τύνιδα, από Παλαιστίνιους (κατά επίσημη ανακοίνωση). Μαζί του δολοφονήθηκε και ο Αμπτέλ Χαμίντ, υπεύθυνος ασφαλείας της PLO, που επίσης είχε προηγουμένως συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και με τον Αθ. Τσούρα, υπουργό Δημόσιας Τάξης.
1992 – Στις εκλογές της Βουλγαρίας, Πρόεδρος εκλέγεται ο Ζέλιο Ζέλεφ, που συγκεντρώνει το 44,63% των ψήφων.
1992 – Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1992 – Το Ισραήλ ξεκινά ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιορδανία και επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.
1993 – 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
1994 – Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν στο Κρεμλίνο ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
1994 – Ο Κλίντον και Γέλτσιν συμφωνούν και επίσημα να αποστρέψουν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από τους στόχους τους σε Ρωσία και ΗΠΑ μέχρι τις 30 Μαϊου.
1995 – Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάσσεται υπέρ του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, παρά την κρίση στην Τσετσενία.
1996 – Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε τάσσεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αιτιολογία ότι, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.
1996 – Ο Ζόρζε Σαμπάϊο εκλέγεται Πρόεδρος της Πορτογαλίας.
1996 – Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.
1997 – Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει επίσημα το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μαζί με την υπουργό Ανάπτυξης και το Ρώσο υπουργό Ενέργειας.
1997 – Η αρχαιολόγος Εφη Λιγούρη ανακαλύπτει στο κέντρο της Αθήνας το “Αρχαίον Λύκειον”, όπου δίδασκε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης
1998 – Αμερικανοί ερευνητές από το Ντάλας, ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός ενζύμου, που επιβραδύνει το γήρας και τον κυτταρικό θάνατο.
2000 – Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει πέντε Βοσνιο-κροάτες σε ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών για τη δολοφονία περισσότερων από 1.000 Μουσουλμάνων σε χωριό της Βοσνίας.

Γεννήσεις
1836 – Ανρί Φαντίν Λατούρ, Γάλλος ζωγράφος, που έγινε διάσημος για τα πορτραίτα του και πλούσιος από τους πίνακες λουλουδιών, που φιλοτέχνησε.
1841 – Μπερθ Μοριζό, Γαλλίδα ιμπρεσιονίστρια ζωγράφος.
1861 – Μεχμέτ Στ’ Βαχιντοτίν, Οθωμανός Σουλτάνος.
1863 – Ρίτσαρντ Φέλτον Άουτκολτ, πρωτοπόρος δημιουργός κόμικς.
1875 – Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικολόγος και ιεραπόστολος.
1886 – Χιού Λόφτινγκ, Βρετανός συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας.
1896 – Τζον Ροντερίγκο Ντος Πάσος, Αμερικανός συγγραφέας.
1904 – Σεσίλ Μπίτον, Άγγλος σχεδιαστής φωτογράφος της υψηλής κοινωνίας της Γηραιάς Αλβιόνας.
1921 – Μάρεϋ Μπούκτσιν, Αμερικανός θεωρητικός του αναρχισμού και της οικολογίας.
1925 – Γιούκιο Μισίμα, Ιάπωνας συγγραφέας.
1926 – Τομ Τράιον, Αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων τρόμου.
1941 – Φέι Ντάναγουεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1948 – Καρλ Γουέδερς, Αμερικανός ηθοποιός και παίκτης του αμέρικαν φούτμπολ.
1968 – LL Cool J, Αμερικανός ράπερ.
1969 – Ντέιβ Γκρόλ, Αμερικανός ντράμερ.
1971 – Αντώνης Νικοπολίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1973 – Τζιανκάρλο Φιζικέλα, Ιταλός οδηγός της Φόρμουλα 1.
1977 – Ναρέιν Καρθικέγιαν, Ινδός οδηγός της Φόρμουλα 1.

Θάνατοι
1301 – Ανδρέας Γ’, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1742 – Έντμουντ Χάλλεϋ, Άγγλος αστρονόμος
1898 – Λιούις Κάρολ, Άγγλος συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος
1905 – Ερνστ Άμπε, Γερμανός φυσικός
1912 – Ότο Λίμπμαν, Γερμανός καντιανός φιλόσοφος
1943 – Ηρωικός θάνατος του αντιστασιακού Γιάννη Τσιγάντε από Ιταλούς καραμπινιέρους
1949 – Χοακίν Τουρίνα, Ισπανός συνθέτης και πιανίστας
1951 – Γρηγόριος Ξενόπουλος, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας
1957 – Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Αμερικανός ηθοποιός
1959 – Έιβιντ Μπέργκραβ, Νορβηγός εκκλησιαστικός ηγέτης
1961 – Μπάρι Φιτζέραλντ, Ιρλανδός ηθοποιός
1972 – Φρειδερίκος Ι’, βασιλιάς της Δανίας
1977 – Αναΐς Νιν, Γαλλίδα συγγραφέας
1977 – Πίτερ Φιντς, Βρετανός ηθοποιός
1978 – Κουρτ Γκέντελ, Αυστριακός μαθηματικός και φιλόσοφος
1986 – Ντόνα Ριντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
2001 – Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας
2004 – Πέτρος Σκούταρης, 48, κιθαρίστας, δημιουργός των συγκροτημάτων Sharp Ties (1979) και συνδημιουργός των «667» (2001)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Recommended For You