Ριζότο με θαλασσινά

Υλικά συνταγής:

1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γραμμάρια Βούτυρο
800 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
225 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
100 γραμμάρια παρμεζάνα
300γρ. θαλασσινά της επιλογής σας φρέσκα (κυδώνια,μύδια,γαρίδες,καλαμάρια)
200 ml λευκό κρασί ξηρό
λίγο Ελαιόλαδο
Αλάτι
πολύ Πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

images

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά όλα τα θαλασσινά και τα αφήνουμε στην άκρη.

2. Σε μέτρια θερμοκρασία και σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για τουλάχιστον 8 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

3. Εν τω μεταξύ, αφήνουμε να <<κάψει>> καλά μία κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και το κρασί. Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα κυδώνια και τα μύδια (όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε). Μόλις ανοίξουν, μεταφέρουμε τον ζωμό των θαλασσινών απο την κατσαρόλα στον υπόλοιπο ζωμό και τα θαλασσινά σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

4. Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό στο ρύζι ώστε να το καλύψει και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο (περίπου 18 λεπτά).

5. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, βγάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα θαλασσινά, το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο για ένα λεπτό να <<ξεκουραστεί>>, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι,ζωμό κ.τ.π. – πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες).

6. Σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε ακόμα λίγη παρμεζάνα από πάνω.

Tips

Τα κυδώνια που δέν ανοίγουν τα πετάμε γιατί είναι χαλασμένα!

http://www.syntagesmekefi.gr

Recommended For You