Ρεκόρ Γκίνες για γραμματόσημο που ταξίδεψε στον Πλούτωνα!

Η αποστολή New Horizons της NASA μετέφερε ένα αυτοκόλλητο σουβενίρ από τη Γη στο ιστορικό πέρασμά της από τον Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2015: ένα γραμματόσημο που μόλις μπήκε στα ρεκόρ Guinness για την απόσταση που διήνυσε. «Το επίσημο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει γραμματόσημο είναι 3,26 δισεκατομμύρια μίλια [5,25 δισ. χιλιόμετρα]» ανακοίνωσε ο Τζίμι Κόγκινς, εκπρόσωπος των Guinness World Records, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USPS) στην Ουάσινγκτον.

perierga.gr - Ρεκόρ Γκίνες για γραμματόσημο που ταξίδεψε στον Πλούτωνα!

Το γραμματόσημο των 29 σεντς, με διαστάσεις 3,8 επί 2,5 εκατοστά, εκδόθηκε το 1981 ως μέρος μιας σειράς γραμματοσήμων με θέμα την εξερεύνηση του Διαστήματος. Δείχνει τη θολή εικόνα ενός μακρινού κόσμου με τη λεζάντα «Πλούτωνας: Ανεξερεύνητος». Το γραμματόσημο εκτοξεύτηκε το 2006 κολλημένο στο New Horizons και ταξίδευε 9 χρόνια μέχρι να φτάσει στον στόχο και να αποκαλύψει το πρόσωπο του μυστηριώδους πλανήτη νάνου στις 14 Ιουλίου 2015.

Το ρεκόρ απόστασης θα καταρριφθεί πάντως εκ νέου, αφού η αποστολή θα ταξιδέψει για ακόμα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα: η NASA παρέτεινε την αποστολή και έστειλε το New Horizons σε ένα δεύτερο σώμα της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Νέος στόχος είναι το ανεξερεύνητο αντικείμενο 2014 MU69, αποτελούμενο από υλικά που περίσσεψαν από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

perierga.gr - Ρεκόρ Γκίνες για γραμματόσημο που ταξίδεψε στον Πλούτωνα!

«Είναι τιμή για την αποστολή New Horizons να αναγνωρίζεται από τα Guinness World Records για τα επιτεύγματά της» σχολίασε στην τελετή ο Άλαν Στερν, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής. Το νέο ρεκόρ είναι το δεύτερο που θέτει το New Horizons. Λίγο μετά την αναχώρησή του το 2016, αναγνωρίστηκε ως το ταχύτερο αντικείμενο που έχει αναχωρήσει από τη Γη, κινούμενο με 58.338 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το σκάφος χρειάστηκε μόλις 9 ώρες για να ξεπεράσει την τροχιά της Σελήνης. Συγκριτικά, η αποστολή Apollo 11 της δεκαετίας του 1960 χρειάστηκε τρεις μέρες. Η ταχύτητα και η απόσταση του σκάφους ήταν σίγουρα πρωτόγνωρες για ένα ταπεινό γραμματόσημο. Όπως σχολίασε ο Τζίμι Κόγκινς της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, «στις αρχές της δεκαετίας του 1880, για να φτάσει ένα γράμμα από την ανατολική στη δυτική ακτή των ΗΠΑ χρειαζόταν τέσσερις με επτά εβδομάδες».

Για να γιορτάσει την επιτυχία του New Horizons, η Ταχυδρομική Υπηρεσία εξέδωσε νέο γραμματόσημο στις 31 Μαΐου. Εικονίζει μια εικόνα του πλανήτη νάνου με την επικαιροποιημένη λεζάντα «Πλούτωνας: Εξερευνήθηκε».

πηγή: in.gr

Recommended For You