Πώς να διαπιστώστε εάν στο PC σας κρύβεται κακόβουλο λογισμικό

Πώς να διαπιστώστε εάν στο PC σας κρύβεται κακόβουλο λογισμικό . Η γνωστή εταιρεία παραγωγής λογισμικού ασφαλείας , Malwarebytes , επισημαίνει τα κύρια σημάδια μόλυνσης απόmalware.

Έχει τύχει κάποια στιγμή στους περισσότερους από εμάς. Ανοίγουμε τον υπολογιστή μας. Περιμένουμε. Περιμένουμε λίγο ακόμα. Έχουν περάσει πέντε ολόκληρα λεπτά και το desktop τελικά εμφανίζεται στην οθόνη μας. Δοκιμάζουμε να τρέξουμε τον αγαπημένο μας browser, όμως αντί της γνώριμης αρχικής σελίδας που έχουμε ορίσει, αντικρίζουμε μια άλλη, ενώ παράλληλα δεκάδες pop-up παράθυραξεπετάγονται. Δυστυχώς το σύστημά μας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό.

crypto-locker-scrnsht_2tby

Ναι, συνήθως τα συμπτώματα είναι εμφανή

Ψηφιακοί εκβιαστές

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη…παρατηρητικότητα για να καταλάβει κανείς, ότι το σύστημά του έχει μολυνθεί μεransomware. Οι δημιουργοί τέτοιου λογισμικού θέλουν να τραβήξουν άμεσα την προσοχή σας, προκειμένου να σας αποσπάσουν χρήματα. Έτσι, θα δείτε ένα χαρακτηριστικό pop-up παράθυρο, που σας ενημερώνει ότι τα αρχεία σας έχουν κρυπτογραφηθεί, ζητώντας σας να καταβάλετε λύτρα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας για να τα ανακτήσετε.

Ανακατευθύνσεις σε ύποπτα site

Κάνετε κλικ σε ένα link του Google Search. Ωστόσο, αντί για την τοποθεσία Web που περιμένατε να αντικρίσετε, ο browser ανοίγει μια ύποπτη σελίδα, ενδεχομένως γεμάτη συνδέσμους προς “περίεργα” downloads, λογισμικού που τάχα θα βελτιώσει την απόδοση του υπολογιστή σας. Επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά την ίδια αναζήτηση, ωστόσο καταλήγετε σε παρόμοια site. Καλά καταλάβατε, μάλλον κάτι…πονηρό έχει “τρυπώσει” στον υπολογιστή σας.

419440-how-to-kill-malware_wv6h

Υπερβολικός αριθμός pop-ups

Ξαφνικά, πολλά pop-ups παράθυρα έρχονται από…το πουθενά. Κλείνετε το ένα και αμέσως ανοίγει άλλο. Τι μπορεί να συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι αρκετά websites έχουν υιοθετήσει τέτοιες επιθετικές πρακτικές, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από διαφημίσεις. Αν όμως επιβεβαιωμένα δεν βρίσκεστε σε ένα απ’ αυτά, τότε μάλλον κάποιο adware (λογισμικό που μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής μας και είναι υπεύθυνο να προβάλλει ανεπιθύμητες για εμάς διαφημίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα) ή spyware έχει φωλιάσει στο σύστημά σας.

Άλλες φορές πρέπει να ψάξετε για…σημάδια

Ο υπολογιστής σας είναι ασυνήθιστα αργός

Η μειωμένη απόκριση του συστήματός σας μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες λόγους. Ίσως να τρέχετε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, ο σκληρός δίσκος να είναι σχεδόν γεμάτος, ή ο υπολογιστής σας να μην διαθέτει αρκετή RAM. Στην περίπτωση όμως που δεν ισχύει κάτι από αυτά, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε σύντομα μια σάρωση για κακόβουλο λογισμικό με τοο λογισμικό ασφάλειας Malwarebytes Anti-Malware

malwarebytes-comp_268h

Άγνωστα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας

Ο installer κάποιας “καθαρής” εφαρμογής που έχετε στο σύστημά σας, ίσως εν αγνοία σας εγκατέστησε και κάποιο ενδεχομένως ανεπιθύμητο πρόγραμμα (PUP). Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με πραγματικά ζημιογόνο κώδικα, αλλά με ενοχλητικό και άχρηστο software, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείεται να καταναλώνει πολύτιμους πόρους. Αν λοιπόν διαπιστώσετε την ύπαρξη άγνωστων εικονιδίων στο desktop και το Start Menu, πιθανότατα πρόκειται για PUP. Μπορείτε να το απεγκαταστήσετε από τον πίνακα ελέγχου, ή να το αφαιρέσετε με δραστικό τρόπο χρησιμοποιώντας κάποια antispyware λύση.

Αδικαιολόγητα crashes

Τα συχνά crashes πολλές φορές υποδεικνύουν ελαττωματικό hardware, προβληματικούς οδηγούς συσκευών, ή διενέξεις μεταξύ των διάφορων εφαρμογών σας. Αν ωστόσο το σύστημά σας δεν είναι σταθερό, καλό θα ήταν να ελέγξετε μέσω κατάλληλου software, για rootkits, worms και γενικότερα κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των Windows.

Προβλήματα απόκρισης του browser

Αν ο browser δεν αποκρίνεται αρκετά “σβέλτα”, ίσως χρειάζεται να προμηθευτείτε περισσότερη RAM, ή να σιγουρευτείτε ότι η σύνδεσή σας στο Internet, λειτουργεί σωστά. Από την άλλη, εφόσον το σύστημα διαθέτει αρκετή μνήμη και το δίκτυο δεν έχει πρόβλημα, τότε καλά μαντέψατε: πιθανότατα στο σύστημά σας εκτελείται κακόβουλος κώδικας.

Αδυναμία αποστολής μηνυμάτων e-mail

Μια άλλη πιθανή ένδειξη μόλυνσης από malware, είναι η αδυναμία αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μήπως, για παράδειγμα, αρκετά e-mail που αποστείλατε, επιστρέφουν πίσω σε εσάς χωρίς να παραδοθούν; Κάποιος hacker θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας, χρησιμοποιώντας τον για την αποστολή spam στις επαφές σας και όχι μόνο.

Ούτε οι φορητές σας συσκευές είναι ασφαλείς

Η μπαταρία τελειώνει πολύ γρήγορα

Τα σημερινά κινητά σίγουρα δεν φημίζονται για την αυτονομία τους. Αν μάλιστα τα χρησιμοποιείτε για streaming μουσικής ή βίντεο, υποθέτουμε ότι ψάχνετε για πρίζα κάθε λίγες ώρες. Πάντως αν η μπαταρία, παρότι βρίσκεται σε καλή γενικά κατάσταση, τελειώνει ασυνήθιστα γρήγορα, ίσως η συσκευή σας είναι μολυσμένη.

Φουσκωμένος τηλεφωνικός λογαριασμός

Το πιο επικίνδυνο malware για φορητές συσκευές, μετά από το λογισμικό υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, είναι αναμφίβολα αυτό που μπορεί να υπερχρεώσει τον τηλεφωνικό σας λογαριασμό, κάνοντας κλήσεις ή στέλνοντας SMS σε ύποπτα τηλεφωνικά κέντρα. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο άτυχος χρήστης καταλαβαίνει μάλλον αργά ότι έπεσε θύμα τέτοιου malware, όταν δηλαδή έρχεται η…λυπητερή στο τέλος του μήνα.

Η τέχνη του…καμουφλάζ

Κρατήστε το antivirus λογισμικό σας ενημερωμένο

Οι πραγματικά αποφασισμένοι hackers πάντως, που έχουν ως στόχο να υποκλέψουν τα προσωπικά στοιχεία σας, δεν πρόκειται να προδοθούν εύκολα. Το malware που δημιουργούν μπορεί να αξιοποιήσει πολύπλοκες τεχνικές απόκρυψης, ώστε να καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό και την απομάκρυνσή του. Για τον λόγο αυτό, ενδείκνυται να πραγματοποιείτε τακτικά σαρώσεις του συστήματός σας για κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να διατηρείτε τις antivirus και antispyware εφαρμογές σας πλήρως ενημερωμένες.

πηγή

Recommended For You