Πώς να Δαμάσεις τα Νεύρα Σου

imagesΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Έβαλα τις φωνές στην αδελφή μου και έσπρωξα την πόρτα με τόση ορμή ώστε ο γάντζος που ήταν στερεωμένος από πίσω σφηνώθηκε στον τοίχο. Η τρύπα που άνοιξε μου θύμιζε συνέχεια πόσο παιδιάστικα είχα φερθεί».—Νταϊάν.

«“Είσαι φρικτός μπαμπάς!” ούρλιαξα και βρόντηξα την πόρτα. Αλλά προτού κλείσει, πρόλαβα να δω το πληγωμένο βλέμμα του και ευχήθηκα να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο και να πάρω τα λόγια μου πίσω».—Λόρεν.

Μήπως η Λόρεν και η Νταϊάν σού θυμίζουν τον εαυτό σου; Αν ναι, αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Τα ξεσπάσματα χαλάνε την εικόνα σου. «Κάποτε πίστευα ότι οι άλλοι ήταν υποχρεωμένοι να ανέχονται τα νεύρα μου», λέει η Μπριάνα, που τώρα είναι 21 χρονών. «Έπειτα, όμως, άρχισα να παρατηρώ πόσο ανόητοι φαίνονται οι άνθρωποι όταν δεν ελέγχουν τον εαυτό τους και αυτό με συγκλόνισε—έτσι ακριβώς φαινόμουν και εγώ στους άλλους!»

Η Γραφή λέει: «Ο οξύθυμος θα διαπράξει ανοησία».—Παροιμίες 14:17.

Ο θυμός ίσως γίνει αιτία να σε αποφεύγουν οι άλλοι. «Όταν χάνεις την ψυχραιμία σου, χάνεις μαζί και την αξιοπρέπειά σου καθώς και το σεβασμό των γύρω σου», λέει ο 18χρονος Ντάνιελ. Η Ιλέιν, μια συνομήλική του, συμφωνεί: «Τα νεύρα δεν ελκύουν κανέναν—απλώς κάνουν τους άλλους να σε τρέμουν».

Η Γραφή λέει: «Μην κάνεις συντροφιά με άνθρωπο θυμώδη· και με άνθρωπο οργίλο δεν πρέπει να συμπορεύεσαι». —Παροιμίες 22:24.

Μπορείς να βελτιωθείς. Η 15χρονη Σάρα εξηγεί: «Δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα το πώς αισθάνεσαι εξαιτίας μιας κατάστασης, αλλά μπορείς να ελέγξεις το πώς θα εξωτερικεύσεις τα αισθήματά σου. Δεν χρειάζεται να εκραγείς».

Η Γραφή λέει: «Ο μακρόθυμος είναι καλύτερος από τον κραταιό, και αυτός που ελέγχει το πνεύμα του από εκείνον που καταλαμβάνει πόλη».—Παροιμίες 16:32.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Βάλε στόχο. Αντί να λες «Έτσι είμαι εγώ», κάνε φιλότιμες προσπάθειες να βελτιωθείς μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα—ας πούμε, έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, να σημειώνεις πώς τα πας. Κάθε φορά που χάνεις την ψυχραιμία σου, να καταγράφεις (1) τι συνέβη, (2) πώς αντέδρασες και (3) ποια θα ήταν μια καλύτερη αντίδραση—και γιατί. Κατόπιν, βάλε στόχο να επιλέξεις αυτή την καλύτερη αντίδραση την επόμενη φορά που κάτι θα σε συγχύσει. Ιδέα: Να σημειώνεις και τις επιτυχίες σου! Να γράφεις πόσο ωραία νιώθεις όταν καταφέρνεις να ασκείς αυτοέλεγχο.—Βιβλική αρχή: Κολοσσαείς 3:8.

Μη βιάζεσαι να αντιδράσεις. Όταν κάποιος ή κάτι σε κάνει έξω φρενών, μη λες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Καλύτερα να περιμένεις. Στην ανάγκη, πάρε και μια βαθιά αναπνοή. Ο 15χρονος Έρικ λέει: «Παίρνοντας βαθιές αναπνοές, προλαβαίνω να σκεφτώ πριν κάνω ή πω κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανιώσω».—Βιβλική αρχή: Παροιμίες 21:23.

Να βλέπεις τα πράγματα πιο σφαιρικά. Μερικές φορές ίσως θυμώνεις επειδή βλέπεις μόνο τη μία πλευρά του ζητήματος—αυτήν που επηρεάζει εσένα. Προσπάθησε όμως να δεις και την άλλη όψη του νομίσματος. «Ακόμα και όταν ορισμένοι μου φέρονται με πολύ άξεστο τρόπο, συνήθως υπάρχει μια ικανοποιητική εξήγηση ώστε να δείξω κάποια κατανόηση», λέει η νεαρή Τζέσικα.—Βιβλική αρχή: Παροιμίες 19:11.

Αν χρειαστεί, σήκω και φύγε. Η Γραφή συμβουλεύει: «Προτού ξεσπάσει ο καβγάς, σήκω και φύγε». (Παροιμίες 17:14) Όπως δείχνει το εδάφιο, μερικές φορές το καλύτερο είναι να σηκωθείς και να φύγεις από μια «εύφλεκτη» κατάσταση. Κατόπιν, αντί να βράζεις μέσα σου για αυτό που έγινε και να αφήνεις το θυμό σου να φουντώνει, βρες να κάνεις κάτι. Η νεαρή Ντανιέλα λέει: «Η άσκηση με βοηθάει να εκτονώνομαι όταν νιώθω ένταση και να μη χάνω την ψυχραιμία μου».

Μάθε να παραβλέπεις κάποια πράγματα. Η Γραφή αναφέρει: «Να ταράζεστε, αλλά να μην αμαρτάνετε. Να μιλάτε μέσα στην καρδιά σας, . . . και να σωπαίνετε». (Ψαλμός 4:4) Όπως παρατηρείς, δεν είναι κακό να νιώσεις ταραγμένος. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Ένας νεαρός, ο Ρίτσαρντ, λέει: «Αν επιτρέπεις σε άλλους να σε κάνουν να εξοργίζεσαι, τότε τους δίνεις το δικαίωμα να σε εξουσιάζουν. Δεν είναι καλύτερα να δείξεις ωριμότητα και να παραβλέψεις το ζήτημα;» Με αυτόν τον τρόπο, θα ελέγχεις εσύ το θυμό σου αντί να ελέγχει αυτός εσένα.

*** g 1/15 σ. 8-9 Πώς να Δαμάσεις τα Νεύρα Σου ***

Recommended For You