Πώς Μπορεί να Επιτύχει ο Δεύτερος Γάμος

ΧΕΡΜΑΝ: «Η πρώτη μου γυναίκα πέθανε από καρκίνο ύστερα από 34 χρόνια γάμου. Όταν ξαναπαντρεύτηκα, η γυναίκα μου η Λίντα νόμιζε ότι τη σύγκρινα συνέχεια με εκείνη. Σαν να μην έφτανε αυτό, μερικοί παλιοί μου φίλοι μιλούσαν κάθε τόσο για τα προτερήματα της πρώτης μου γυναίκας, κάτι που ενοχλούσε τη Λίντα».
ΛΙΝΤΑ: «Όταν παντρευτήκαμε με τον Χέρμαν, ένιωθα ότι ζούσα στη σκιά της πρώτης του γυναίκας, που ήταν πολύ συμπαθητική, γλυκομίλητη και ευγενική. Μερικές φορές, αναρωτιέμαι αν θα δεθώ ποτέ μαζί του όσο εκείνη».
Ο Χέρμαν και η Λίντα χαίρονται που βρήκαν ο ένας τον άλλον. Η Λίντα, η οποία πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της άντρα, λέει μάλιστα ότι ο Χέρμαν είναι για αυτήν «ο ιππότης με την αστραφτερή πανοπλία». Όπως παραδέχονται, όμως, ο δεύτερος γάμος ίσως έχει δυσκολίες που δεν υπήρχαν στον πρώτο.
Αν είστε ξαναπαντρεμένοι, πώς νιώθετε για το δεύτερο γάμο σας; Η Ταμάρα, η οποία ξαναπαντρεύτηκε τρία χρόνια μετά το διαζύγιό της, λέει: «Την πρώτη φορά που παντρεύεσαι έχεις την ιδιαίτερη αίσθηση ότι ο γάμος σου θα κρατήσει για πάντα. Αλλά στο δεύτερο γάμο μπορεί να μην αισθάνεσαι έτσι γιατί ανά πάσα στιγμή ξέρεις ότι ο πρώτος τερματίστηκε».
Εντούτοις, πολλά αντρόγυνα βρήκαν βαθιά και διαρκή ευτυχία όταν ξαναπαντρεύτηκαν. Ο γάμος τους πέτυχε—και το ίδιο μπορεί να συμβεί με εσάς! Πώς; Εξετάστε τρεις συνηθισμένες δυσκολίες και πώς θα σας βοηθήσουν οι αρχές της Αγίας Γραφής να τις αντιμετωπίσετε.*
ΔΥΣΚΟΛΙΑ 1: ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΑΣ ΤΟΝ ΤΩΡΙΝΟ.
«Δεν γίνεται να σβήσω ως διά μαγείας τις αναμνήσεις από τον πρώτο μου γάμο, ιδίως όταν ταξιδεύουμε εκεί όπου πηγαίναμε διακοπές με τον πρώην σύζυγό μου», λέει η Έλεν από τη Νότια Αφρική. «Μερικές φορές, χωρίς να το θέλω συγκρίνω τον τωρινό μου σύζυγο με τον πρώην». Από την άλλη, αν ο σύντροφός σας ήταν ξαναπαντρεμένος, ίσως ενοχλείστε αν μιλάει συνεχώς για τον προηγούμενο γάμο του.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αποδεχτείτε ότι είναι ουτοπικό να αναμένετε πως εσείς ή ο σύντροφός σας θα ξεχάσετε έτσι απλά τον πρώτο γάμο, ιδιαίτερα αν κράτησε αρκετά χρόνια. Μάλιστα, μερικοί παραδέχονται ότι έχουν αποκαλέσει κατά λάθος το σύντροφό τους με το όνομα του πρώην συζύγου τους! Πώς θα χειριστείτε μια τέτοια κατάσταση ή παρόμοιες; «Να δείχνετε κατανόηση για τους άλλους», συμβουλεύει η Γραφή.—1 Πέτρου 3:8.
Μην απαγορεύετε ζηλόφθονα κάθε αναφορά στον πρώτο γάμο. Αν ο σύντροφός σας νιώσει την ανάγκη να μιλήσει για τη ζωή με τον πρώτο σύζυγο, ακούστε τον με συμπόνια και σπλαχνικότητα. Επίσης, μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι γίνεστε αντικείμενο σύγκρισης. «Η δεύτερη γυναίκα μου, η Κέιτλιν, δεν θεώρησε ποτέ ταμπού το να συζητάμε για την πρώτη που είχε πεθάνει», λέει ο Ίαν ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε πριν από δέκα χρόνια. «Απεναντίας, το έβλεπε ως ευκαιρία να μάθει τι με έκανε αυτό που είμαι σήμερα». Μάλιστα, ίσως διαπιστώσετε ότι χάρη σε τέτοιες συζητήσεις θα γίνετε στενότεροι φίλοι με τον καινούριο σας σύντροφο.
Να επικεντρώνεστε στις ξεχωριστές και θετικές ιδιότητες του τωρινού σας συντρόφου. Βέβαια, ο σύντροφός σας μπορεί να μη διαθέτει ορισμένες ιδιότητες ή ικανότητες που είχε ο προηγούμενος, αλλά πιθανότατα υπερέχει σε άλλους τομείς. Επομένως, να ενισχύετε το θεμέλιο του τωρινού σας γάμου, “όχι σε σύγκριση με το άλλο άτομο”, αλλά κάνοντας σκέψεις γύρω από το τι σας αρέσει στο σύντροφό σας και εκτιμώντας αυτά τα χαρακτηριστικά. (Γαλάτες 6:4) Ο Έντμοντ, ο οποίος έχει παντρευτεί δύο φορές, εκφράζεται ως εξής: «Όπως δεν είναι ίδιες δύο φιλίες, έτσι δεν είναι ίδιοι και δύο γάμοι».
Πώς θα εξισορροπήσετε τις τρυφερές αναμνήσεις από τον πρώτο σας γάμο με την καινούρια σας ζωή; «Κάποτε εξήγησα στη γυναίκα μου ότι ο πρώτος μου γάμος ήταν σαν ένα ωραίο βιβλίο που είχα γράψει με την πρώτη μου γυναίκα», λέει ο Τζάρεντ. «Πότε πότε, μπορεί να το ανοίγω, να το διαβάζω και να αναπολώ τις καλές μας στιγμές. Αλλά δεν ζω σε αυτό το βιβλίο. Απεναντίας, η γυναίκα μου και εγώ γράφουμε το δικό μας βιβλίο, και τώρα ζω εδώ, ευτυχισμένος».
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Ρωτήστε το σύντροφό σας αν νιώθει ποτέ άβολα όταν γίνεται νύξη για τον πρώτο γάμο. Εντοπίστε πότε είναι καλύτερα να μη μιλάτε για αυτό το ζήτημα.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ 2: ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΑΣ ΣΥΖΥΓΟ.
«Για καιρό μετά το γάμο μας, η γυναίκα μου θεωρούσε ότι αρκετοί φίλοι μου την είχαν βάλει στο μικροσκόπιο», λέει ο Χαβιέ που ξαναπαντρεύτηκε έξι χρόνια μετά το διαζύγιό του. Ο Λίο αντιμετώπισε μια διαφορετική κατάσταση, όπως αφηγείται: «Μπροστά στα μάτια μου, μερικοί έλεγαν στη γυναίκα μου πόσο αγαπούσαν τον πρώην της σύζυγο και πόσο τους έλειπε!»
ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση των φίλων σας. «Νομίζω ότι μερικές φορές οι παλιοί φίλοι νιώθουν μεγάλη στενοχώρια και αμηχανία όταν βρίσκονται μόνο με το ένα μέλος του αντρογύνου που ήξεραν», λέει ο Ίαν ο οποίος αναφέρθηκε προηγουμένως. Γι’ αυτό, “να είστε λογικοί, δείχνοντας κάθε πραότητα προς όλους”. (Τίτο 3:2) Δώστε στους φίλους και στους συγγενείς χρόνο για προσαρμογή. Όπως άλλαξε ο γάμος σας, έτσι μπορεί να αλλάξουν και οι φιλίες σας. Ο Χαβιέ, τα λόγια του οποίου αναφέρθηκαν παραπάνω, λέει ότι με τον καιρό αναθέρμαναν με τη γυναίκα του παλιές φιλίες. «Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε και νέους φίλους ως αντρόγυνο», προσθέτει, «κάτι που επίσης μας βοηθάει».
Να λαβαίνετε υπόψη τα αισθήματα του συντρόφου σας όταν κάνετε παρέα με παλιούς φίλους. Για παράδειγμα, αν γίνει λόγος για τον πρώτο σας γάμο, χρησιμοποιήστε διακριτικότητα και καλή κρίση ώστε να μη νιώσει ο τωρινός σας σύντροφος στο περιθώριο. «Αν κάποιος λέει λόγια χωρίς να σκέφτεται», αναφέρει μια Βιβλική παροιμία, «τότε αυτά τα λόγια μπορούν να πληγώσουν σαν σπαθί. Αλλά ο σοφός προσέχει τι λέει. Τα λόγια του μπορούν να γιατρέψουν αυτές τις πληγές».—Παροιμίες 12:18, Αγία Γραφή—Ευανάγνωστη Μετάφραση (Holy Bible—Easy‐to‐Read Version).
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Να είστε έτοιμοι για ενδεχόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμηχανία σε εσάς ή στο σύντροφό σας. Να συζητάτε εκ των προτέρων ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε ερωτήσεις και σχόλια φίλων σας σχετικά με τον πρώτο γάμο.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ 3: ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΠΙΣΤΟΣ.
«Έτρεμα στην ιδέα ότι μπορεί να με πρόδιδαν ξανά», λέει ο Άντριου τον οποίο εγκατέλειψε η πρώτη του γυναίκα. Αργότερα, παντρεύτηκε την τωρινή του γυναίκα, τη Ράιλι. «Πολλές φορές αναρωτιόμουν αν θα ήμουν ποτέ τόσο καλός όσο ο πρώτος της άντρας. Μάλιστα, ανησυχούσα μήπως αποφάσιζε ότι δεν ήμουν όσο καλός θα έπρεπε και με άφηνε για κάποιον άλλον».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Εκφράστε ανοιχτά τις ανησυχίες σας στο σύντροφό σας. «Τα σχέδια ανατρέπονται όπου δεν υπάρχει εμπιστευτική συζήτηση», λέει η Γραφή. (Παροιμίες 15:22) Αυτού του είδους η συζήτηση βοήθησε τελικά τον Άντριου και τη Ράιλι να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον. «Είπα στη Ράιλι ότι δεν θα έβλεπα ποτέ το διαζύγιο ως διέξοδο από τα προβλήματα», αναφέρει ο Άντριου, «και εκείνη με διαβεβαίωσε για το ίδιο. Σιγά σιγά, κατάφερα να την εμπιστεύομαι απόλυτα».
Αν ο τωρινός σας σύντροφος προδόθηκε σε προηγούμενο γάμο, προσπαθήστε συνειδητά να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Λόγου χάρη, ο Μισέλ και η Σαμπίν, των οποίων οι πρώτοι γάμοι κατέληξαν σε διαζύγιο, συμφώνησαν να αναφέρουν ο ένας στον άλλον τυχόν επαφές με τους πρώην συζύγους τους. «Με αυτή τη δέσμευση νιώθαμε ασφαλείς και σίγουροι», λέει η Σαμπίν.—Εφεσίους 4:25.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Θέστε όρια στην κατ’ ιδίαν επικοινωνία με το αντίθετο φύλο, είτε αυτή γίνεται αυτοπροσώπως, είτε στο τηλέφωνο είτε στο Διαδίκτυο.
Πολλοί δεύτεροι γάμοι έχουν επιτύχει. Το ίδιο μπορεί και ο δικός σας. Εξάλλου, σε σύγκριση με την πρώτη φορά που παντρευτήκατε, πιθανότατα τώρα ξέρετε τον εαυτό σας καλύτερα. «Βρήκα αφάνταστη παρηγοριά στο γάμο μου με τη Ράιλι», λέει ο Άντριου που αναφέρθηκε παραπάνω. «Έπειτα από 13 χρόνια γάμου, έχουμε πολύ στενή σχέση—και δεν θέλουμε να τη χάσουμε με τίποτα».
Φυσικά, ο θάνατος ενός συντρόφου τερματίζει το γάμο πολύ διαφορετικά από το διαζύγιο. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να βοηθήσει όποιον βρίσκεται στη μία ή στην άλλη κατάσταση να επιτύχει στο δεύτερο γάμο του.
Για πληροφορίες σχετικά με τις δυσκολίες της ανατροφής θετών παιδιών, βλέπε τη σειρά άρθρων «Μυστικά Επιτυχίας για τις Θετές Οικογένειες» στο Ξύπνα! του Απριλίου 2012, που είναι έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ . . .
▪ Ποιες ξεχωριστές ιδιότητες του συντρόφου μου εκτιμώ ιδιαίτερα;
▪ Αν γίνει λόγος για τον πρώτο μου γάμο, πώς θα χειριστώ το ζήτημα ώστε να μην αναστατωθεί και θιχτεί ο τωρινός μου σύντροφος;
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/2013488

Recommended For You