Πότε ο συχνός πονοκέφαλος «δείχνει» όγκο στο κεφάλι

imagesΟ πονοκέφαλος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, λίγοι όμως είναι αυτοί που ζητούν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπισή του.

Οι περισσότεροι παίρνουν ένα παυσίπονο και περιμένουν να φύγει. Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι ωστόσο είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που ενδέχεται να σχετίζεται με το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο: αυτό του όγκου στοκεφάλι.

Οι όγκοι αποτελούν την αιτία των πονοκεφάλων που επιδεινώνονται ξαφνικά στο 1% των περιπτώσεων.

Επιπλέον, το 10% αυτών των όγκων είναι καλοήθη μηνιγγιώματα, τα οποία συχνά μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως, ενώ άλλο ένα 5% είναι νευρινώματα- τοπικοί, ενοχλητικοί όγκοι που αναπτύσσονται στο νεύρο που μεταδίδει τους ήχους από το αυτί στον εγκέφαλο.

Πού εκδηλώνονται

Σύμφωνα με το onmed.gr, οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση λόγω όγκου στον εγκέφαλο γίνονται συνήθως αισθητοί κατά μήκος του μετώπου.

Είναι πιο έντονοι το πρωί, αλλά αμβλύνονται καθώς περνάει η μέρα.

Μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία ή έμετο, όταν η ενδοκρανιακή πίεση αυξηθεί πολύ. Το σύνηθες είναι να επιδεινώνεται ο πονοκέφαλος με το πέρασμα των εβδομάδων ή των μηνών και να διαρκεί ολοένα και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο πονοκέφαλος συνήθως σχετίζεται με άλλα νευρολογικά συμπτώματα, που συχνά επηρεάζουν τα μάτια, καθώς και με διαταραχές της ισορροπίας, ίλιγγο ή αδυναμία σε κάποια μυϊκή ομάδα. Όσον αφορά τις αλλαγές στην προσωπικότητα, αυτές μπορεί να συνοδεύονται από λήθαργο, υπνηλία ή κατάθλιψη.

Recommended For You