Ο ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παρουσιάζει πολλαπλά συμπτώματα. Η αναπνοή του είναι δύσοσμη. Έχει πυρετό, και μάλιστα υψηλότερο από ποτέ. Οι προσπάθειες που γίνονται για να πέσει ο πυρετός αποτυγχάνουν. Τα σωματικά υγρά έχουν δηλητηριαστεί. Όταν θεραπεύονται τα συμπτώματα σε ένα μέρος του σώματος, ξαφνικά εμφανίζονται περισσότερα σε άλλα μέλη του. Αν επρόκειτο για συνηθισμένο ασθενή, οι γιατροί πιθανότατα θα χαρακτήριζαν τις πολλαπλές ασθένειες χρόνιες και θανατηφόρες. Μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνουν, θα έπαιρναν απλώς μέτρα για να νιώσει ο ασθενής όσο το δυνατόν πιο άνετα μέχρι να πεθάνει.
ΩΣΤΟΣΟ, αυτός ο ασθενής δεν είναι άνθρωπος. Είναι το σπίτι μας—η γη. Το παραπάνω σενάριο περιγράφει κατάλληλα αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη μας. Ο ακάθαρτος αέρας, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, τα μολυσμένα νερά και τα τοξικά απόβλητα είναι μόνο λίγες από τις παθήσεις της βαριά άρρωστης γης μας. Σαν τους γιατρούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι ειδικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς το τι να κάνουν.
Τα μέσα ενημέρωσης στρέφουν τακτικά την προσοχή στην κακή υγεία της γης με επικεφαλίδες και λεζάντες όπως: «Το ψάρεμα με δυναμίτη μετατρέπει τον πυθμένα της θάλασσας σε πεδίο θανάτου». «Ένα Δισεκατομμύριο Ασιάτες Μπορεί να Διψάσουν σε 24 Χρόνια». «Κάθε χρόνο διακινούνται σαράντα εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων παγκοσμίως». «Σχεδόν τα δύο τρίτα των 1.800 πηγών στην Ιαπωνία είναι μολυσμένες με δηλητήρια». «Η Τρύπα του Όζοντος Πάνω από την Ανταρκτική Επιστρέφει Μεγαλύτερη».
Μερικοί εξοικειώνονται με τις συχνές ειδήσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, και μάλιστα ίσως σκέφτονται: “Δεν χρειάζεται να ανησυχώ και πολύ εφόσον δεν επηρεάζει εμένα”. Εντούτοις, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, η μαζική καταστροφή του περιβάλλοντος της γης επηρεάζει τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Εφόσον η μόλυνση του πλανήτη μας είναι τώρα τόσο διαδεδομένη, προφανώς επηρεάζει ήδη περισσότερες από μία πτυχές της ζωής μας. Επομένως, όλοι θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την υγεία και τη διαφύλαξη του σπιτικού μας. Εξάλλου, πού αλλού θα μπορούσαμε να ζήσουμε;
Πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα; Πόσο άρρωστη είναι η γη; Πώς επηρεάζεται η ζωή των ανθρώπων; Ας εξετάσουμε λίγους μόνο παράγοντες οι οποίοι μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί η γη μας δεν έχει μια απλή αδιαθεσία αλλά, αντιθέτως, είναι σοβαρά άρρωστη.
Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 20 με 40 εκατομμύρια τόνοι θαλασσινών αλιεύονται και πετιούνται πίσω στη θάλασσα—συνήθως τραυματισμένα ή νεκρά. Γιατί; Τέτοια θαλασσινά τα πιάνουν μαζί με τα επιθυμητά ψάρια αλλά αυτά δεν τα θέλουν.
Υπάρχουν πολύ περισσότερες απειλές για το περιβάλλον μας: η μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα ακατέργαστα λύματα, η όξινη βροχή, η έλλειψη καθαρού νερού. Τα λίγα που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα αρκούν για να δείξουν ότι η γη είναι πράγματι άρρωστη. Μπορεί να σωθεί ο ασθενής ή μήπως έχει ήδη χαθεί η μάχη; – πηγή