Προληπτικοί του κόσμου ενωθείτε: Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη

imagesΜε τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία έχει συνδεθεί η Παρασκευή και 13, ειδικά στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Αν και οι περισσότεροι λένε ότι πρόκειται για εμμονές και υπερβολές, οι προληπτικοί έχουν πολλούς λόγους να πιστεύουν το αντίθετο. Τελικά, πρόκειται για γρουσουζιά ή προκατάληψη;

Οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν τον μύθο της Παρασκευής και 13 είναι δύο:

  • Στη Βίβλο, ο αριθμός 13 εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν, όπως και η Παρασκευή που ήταν η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού. Επίσης, η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.
  • Μερίδα προληπτικών υποστηρίζει ότι ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα, στις Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών.

Επίσης, το «13» ενοχοποιήθηκε επειδή αίρει την «απόλυτη αρμονία και ισορροπία», την οποία θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το δώδεκα, στη θρησκεία, τη μυθολογία, ή απλώς στην κίνηση του χρόνου και την αριθμητική.

Δώδεκα ήταν οι θεοί του Ολύμπου, οι μαθητές του Χριστού, οι άθλοι του Ηρακλή. Δώδεκα είναι οι μήνες του έτους. Το «13» υποτίθεται ότι καταργεί τους ισορροπημένους, αναγνωρισμένους, οικείους «κύκλους ζωής» και οδηγεί σε κάτι άλλο, αν όχι εξ ορισμού ανεπιθύμητο, σίγουρα πάντως άγνωστο και για αυτό επίφοβο.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στη Δύση υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) δηλαδή φοβία για τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ στις αγγλοσαξωνικές και τις ισπανόφωνες χώρες, καθώς και τη Γερμανία, ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.


... αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like ...

Γράψου στο NewsLetter για να μην χάνεις κανένα μας άρθρο