Προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό απηύθυνε στους πολίτες της η Ισλανδία

Οι Αρχές της Ισλανδίας προειδοποίησαν τους πολίτες, ειδικά στο βόρειο τμήμα της νησιωτικής χώρας, ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί το προσεχές διάστημα ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού την τελευταία 20ετία. 
Όπως ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, οι πρόσφατοι σεισμοί σε υποθαλάσσια περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών της χώρας την ώθησαν να εκδώσει την προειδοποίηση.
Οι δονήσεις, η ισχυρότερη εκ των οποίων ήταν 5,6 βαθμών, θεωρήθηκαν από την υπηρεσία και σεισμολόγους ενδείξεις ότι ενδεχομένως επίκειται ένας πολύ ισχυρός σεισμός. 
«Ο τοπικός πληθυσμός γενικά ανησυχεί, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά, οι πολίτες όμως είναι σε εγρήγορση», σχολίασε ο Αμούντι Γκιούναρσον, επικεφαλής του πυροσβεστικού σταθμού στο Φιάλαμπιγκντ.
Η ισλανδική βόρεια ακτογραμμή είναι (σχετικά) πυκνοκατοικημένη με πολυπληθέστερο αστικό κέντρο την Ακουρέιρι, με πληθυσμό 17.000. 
Πάντως ο γεωλόγος Μπένεντικτ Όφεϊγκσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του στο Reuters ότι πολλά σπίτια στην Ισλανδία μπορούν να αντέξουν σεισμικές δονήσεις έως και 7 βαθμών. 
Η Ισλανδία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 320 χιλιάδων ανθρώπων, βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθώς είναι μόλις 100 χιλιόμετρα νότια από το σημείο επαφής δύο τεκτονικών πλακών. 
To 2010 εξαιτίας της έκρηξης ενός από τα πολλά ηφαίστεια της χώρας (άλλο ένα παρεπόμενο της γεωλογικής της ιστορίας) ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης κάλυψε τον ουρανό της δυτικής Ευρώπης προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές.
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.tanea.gr

Recommended For You