Πολύχρωμες & εξωτικές ποικιλίες αλατιού που ενθουσιάζουν

Καθισμένη στο εστιατόριο, περίμενα ανυπόμονα το rib eye μου. Κατέφθασε ζουμερό, κι εκεί που ήμουν έτοιμη για «έφοδο», μου πρότειναν μικρά μπολάκια με πολύχρωμα αλάτια για να επιλέξω με τι να το αρτύσω. 
Με μπλε Περσίας, κόκκινο Χαβάης ή ροζ Ιμαλαΐων; Οπως αναζητούμε υψηλή ποιότητα αλλά και εντοπιότητα στο κρέας έτσι πλέον η νέα τάση θέλει να αναζητούμε ονομασία προέλευσης και στο αλάτι. 
Η σύγκριση ανάμεσα στο αλάτι που ρίχνουμε από την αλατιέρα μας στις τηγανητές πατάτες δεν έχει καμία σχέση με το fleur de sel (τον ανθό του αλατιού) από τη Γαλλία ή το κόκκινο αλάτι από τη Χαβάη. 
Οι αποχρώσεις στη γεύση που μπορούν να «βγάλουν» αυτά τα αλάτια είναι θεαματικές και από μόνες τους δίνουν γαστρονομική διάσταση ακόμη και σε ένα απλό πιάτο. Επιλέξαμε μερικά ξεχωριστά και σας τα προτείνουμε. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen.
Ροζ ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων: Με υπέροχο ροζ χρώμα, που προκύπτει από τον σίδηρο που έχουν τα πετρώματα της περιοχής. Είναι ένα πολύ νόστιμο αλάτι με έντονο χαρακτήρα. Ιδανικό με κόκκινο κρέας λόγω της απουσίας ιωδίου. Μας αρέσουν οι κρύσταλλοι, τους οποίους τρίβεις εκείνην τη στιγμή πάνω στο κρέας, αλλά και το χοντρό για τις σαλάτες.
Μπλε ορυκτό αλάτι Περσίας: Γίνεται μπλε από τα τοπικά πετρώματα και χάρις στις υπέροχες αποχρώσεις του αποκαλείται «το ζαφείρι των Ιμαλαΐων». Ταιριάζει με τα πάντα· απλώς να έχετε στον νου σας ότι ιδανικά χρησιμοποιείται για πασπάλισμα στο τέλος, και όχι από την αρχή του μαγειρέματος.
Fleur de sel: Με ονομασία προέλευσης από την Guerande, ένα υπέροχο αλάτι που αναδεικνύει τη γεύση οποιουδήποτε εδέσματος.
Μαύρο θαλασσινό Χαβάης: Αλάτι από τον Ειρηνικό και πιο συγκεκριμένα από το νησί Μολοκάι. Παίρνει το χρώμα του επειδή εγκλωβίζει τον ενεργό άνθρακα καθώς κρυσταλλώνεται σε σημεία όπου υπάρχει λάβα από το ηφαίστειο. Ιδανικό για να πασπαλίσετε ψάρι κατά το τελείωμα.
Κόκκινο αλάτι Χαβάης: Αποκτά το έντονο χρώμα τερακότας από την ανάμειξη με πηλό που βγαίνει από το ηφαίστειο. Θυμίζει καβουρντισμένο φουντούκι και είναι πολύ ιδιαίτερο και γευστικό.
Λευκό αλάτι πυραμίδα: Ενα θαλασσινό αλάτι που παίρνει αυτό το ιδιαίτερο σχήμα από ειδική επεξεργασία με ξύστρες. Το ατού του είναι η τραγανή υφή του και ταιριάζει εξαιρετικά με τη μεσογειακή κουζίνα.
Καπνιστό αλάτι: Προέρχεται από τον Ειρηνικό, έχει καφέ-γκρι χρώμα και αποκτά την ιδιαίτερη καπνιστή γεύση του από το ξύλο ερυθρής σημύδας, από το οποίο καπνίζεται με παραδοσιακό ινδιάνικο τρόπο. Ρίξτε το πάνω σε ένα T-bone ή ένα φιλέτο σολομού την ώρα που τα βάζετε στην ψησταριά και θα με θυμηθείτε. Θα βρείτε και αλάτι με μίγματα με πιπέρια, ιδανικό για μαρινάρισμα και σε μύλους αναμιγμένο με μπαχαρικά έτοιμο για άλεσμα στο φαγητό!
Ευεργετικό αλάτι: Το αλάτι των Ιμαλαΐων απομακρύνει τις τοξίνες, ομαλοποιεί τη χώνευση και την κατακράτηση υγρών. Διαλυμένο σε νερό, ανακουφίζει από τις δερματικές παθήσεις και εξισορροπεί το ph του δέρματος, προσφέροντας ενυδάτωση και σύσφιγξη.
Η μεγαλύτερη έκταση ορυκτού άλατος που βρίσκεται ελεύθερη στην επιφάνεια της Γης βρίσκεται σε υψόμετρο 3.500 μ., στην περιοχή Salar de Uyuni, στη νοτιοανατολική Βολιβία.
Από την Ντένη Καλλιβωκά

Recommended For You