Ποιο είναι το πρώτο ζώο στην Γη;

Το… ταπεινό σφουγγάρι φαίνεται ότι ήταν το πρώτο ζώο που εμφανίστηκε στη Γη, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ερευνητές του ΜΙΤ εκτιμούν ότι τα σφουγγάρια είναι προγενέστερα της «έκρηξης» της Κάμβριας Περιόδου – μιας εξελικτικής περιόδου που άρχισε περίπου 540 εκατ. χρόνια πριν, κατά την οποία εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός νέων ζώων.

perierga.gr - Ποιο είναι το πρώτο ζώο στον κόσμο;

Η ομάδα του ΜΙΤ προέβη στην εν λόγω ανακάλυψη αναλύοντας μοριακά απολιθώματα- ίχνη μορίων που έχουν βρεθεί σε πανάρχαιους βράχους. Ένα σπάνιο μόριο (24 ΙPC), το οποίο παράγεται από σφουγγάρια του σήμερα, έχει βρεθεί σε βράχους 640 εκατ. ετών. Η ομάδα των ερευνητών αναζήτησε το γονίδιο που ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή του γονιδίου αυτού, ποιοι οργανισμοί το φέρουν και πότε αναπτύχθηκε σε αυτούς. Η ανάλυση έδειξε 30 διαφορετικούς οργανισμούς, και περαιτέρω έρευνα υπέδειξε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (SMT) το οποίο μπορεί να κάνει έναν οργανισμό να παράγει 24 IPC εάν υπάρχει ο επαρκής αριθμός «αντιγράφων».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα σφουγγάρια όσο και είδη άλγης έχουν τον σωστό αριθμό αντιγράφων SMT για την παραγωγή 24 IPC, και μέσω περαιτέρω ανάλυσης βρέθηκε ότι τα σφουγγάρια παρήγαγαν το μόριο πολύ πριν την άλγη. Το εν λόγω χρονικό ορόσημο θεωρείται πως επετεύχθη περίπου 640 εκατ. χρόνια πριν – την ίδια περίοδο κατά την οποία σχηματίστηκαν οι βράχοι με το 24 IPC. Η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει αποδείξεις ότι τα σφουγγάρια εμφανίστηκαν στη Γη πολύ νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος ζώου.

Recommended For You