Ποιοι, και πως, ελευθεροι επαγγελματιες θα λαβουν επιδομα

Τους ορους και τις προϋποθεσεις για την καταβολη του επιδοματος ανεργιας σε ελευθερους επαγγελματιες και ανεξαρτητα απασχολουμενους διευκρινιζει, με αποφαση του, ο υπουργος Εργασιας Προνοιας και Κοινωνικης Ασφαλισης, Γιαννης Βρουτσης.
Δικαιουχοι του επιδοματος ειναι οι ασφαλισμενοι στους φορεις Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π.−Μ.Μ.Ε., οι οποιοι διακοπτουν αποδεδειγμενα το επαγγελμα τους, δεν αυτοαπασχολουνται, δεν αναλαμβανουν μισθωτη απασχοληση και δεν λαμβανουν συνταξη απο οποιαδηποτε αιτια απο φορεα κυριας ασφαλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ., η το Δημοσιο, η φορεα κυριας ασφαλισης της αλλοδαπης και εχουν καταβαλει την ειδικη εισφορα.
Βασικη προϋποθεση ειναι, επισης, οι δικαιουχοι να εχουν εξοφλησει τις εισφορες τους.
Το βοηθημα ειναι 360 ευρω το μηνα και καταβαλλεται για τρεις τουλαχιστον μηνες απο τον Ειδικο Λογαριασμο Ανεργιας Αυτοτελως και Ανεξαρτητα Απασχολουμενων του Ο.Α.Ε.Δ.
Για τη χορηγηση βοηθηματος εχουν τεθει εισοδηματικα κριτηρια, ενω απαιτειται σωρευτικα η συνδρομη ορισμενων προϋποθεσεων.
Οι ελαχιστες προϋποθεσεις για την καταβολη του βοηθηματος ειναι η πραγματοποιηση τουλαχιστον τριων ετων συνεχους η διακεκομμενης ασφαλισης στον ασφαλιστικο φορεα που υπαγονται οι δικαιουχοι κατα τη διακοπη του επαγγελματος, με αντιστοιχη καταβολη της ειδικης εισφορας.
Ειδικοτερα, για οσους ηταν ασφαλισμενοι κατα την 1η Ιανουαριου του 2011, απαιτειται καταβολη εισφορων για ενα τουλαχιστον ετος στον Ειδικο Λογαριασμο Ανεργιας, εφοσον διεκοψαν την επαγγελματικη τους δραστηριοτητα μετα την 1η Ιανουαριου του 2012, η καταβολη εισφορων για δυο τουλαχιστον ετη στον Ειδικο Λογαριασμο Ανεργιας για οσους διεκοψαν την επαγγελματικη τους δραστηριοτητα μετα την 1η Ιανουαριου του 2013, ενω για οσους διακοψουν την επαγγελματικη τους δραστηριοτητα απο 1ης Ιανουαριου του 2014 και εφεξης απαιτειται η καταβολη εισφορας για τρια τουλαχιστον ετη.
Οι ιδιες προϋποθεσεις ισχυουν και για ασφαλισμενους που ειχαν διακοψει την επαγγελματικη τους δραστηριοτητα πριν την 1η Ιανουαριου του 2011 και επαναδραστηριοποιουνται εκ νεου, μετα την ημερομηνια αυτη. Στις περιπτωσεις αυτες, ο απαιτουμενος χρονος καταβολης της ειδικης εισφορας προσδιοριζεται απο την ημερομηνια επανεναρξης δραστηριοτητας.
Σε οτι αφορα τα εισοδηματικα κριτηρια, θα πρεπει το συνολικο ατομικο καθαρο εισοδημα απο οποιαδηποτε πηγη των δυο οικονομικων ετων που προηγουνται της υποβολης της αιτησης να μην υπερβαινει αθροιστικα το ποσο των 20.000 ευρω και το συνολικο οικογενειακο καθαρο εισοδημα απο οποιαδηποτε πηγη των δυο ετων που προηγουνται της υποβολης της αιτησης, να μην υπερβαινει, αθροιστικα, το ποσο των 30.000 ευρω.
Απαιτουνται επισης:
– Αποδεδειγμενη διακοπη του επαγγελματος απο την 1η Ιανουαριου του 2012 και εφεξης, για τρεις τουλαχιστον μηνες πριν τη ληψη του βοηθηματος.
– Ο δικαιουχος να μην εχει υπαχθει στην προαιρετικη ασφαλιση του φορεα του η αλλου φορεα, μετα τη διακοπη επαγγελματος και να μην εχει υποβαλλει αιτηση για συνταξιοδοτηση για οποιαδηποτε αιτια, σε οποιοδηποτε φορεα ημεδαπης η αλλοδαπης.
– Να μην εχει μεταβιβασει την επιχειρηση του η το μεριδιο του η τις μετοχες του στην επιχειρηση στην οποια ανηκε, σε συζυγο η προσωπο α΄και β’ βαθμου συγγενειας
– Να εχει εξοφλησει ολοσχερως τις οφειλομενες ασφαλιστικες εισφορες η τυχον οφειλες απο οποιαδηποτε αιτια προς τον ασφαλιστικο φορεα στον οποιο υπαγεται.
– Να διαμενει μονιμα στην Ελλαδα.
Οριζεται ακομη οτι ο ασφαλισμενος, που πραγματοποιει διακοπη δυο ελευθερων επαγγελματων, δικαιουται βοηθηματος απο εναν μονο φορεα, τον οποιο επιλεγει ο ιδιος με υπευθυνη δηλωση του.
Η διαρκεια καταβολης του βοηθηματος καθως και το χορηγουμενο ποσο καθοριζονται απο το συνολικο χρονο ασφαλισης και συγκεκριμενα
– για χρονο ασφαλισης 3 εως 4 πληρη ετη, καταβαλλεται βοηθημα για 3 μηνες.
– για χρονο ασφαλισης 5 εως 6 πληρη ετη, καταβαλλεται βοηθημα για 4 μηνες.
– για χρονο ασφαλισης 7 εως 8 πληρη ετη, καταβαλλεται βοηθημα για 5 μηνες.
– για χρονο ασφαλισης 9 εως 10 πληρη ετη, καταβαλλεται βοηθημα για 6 μηνες.
– για χρονο ασφαλισης 11 εως 12 πληρη ετη, καταβαλλεται βοηθημα για 7 μηνες.
– για χρονο ασφαλισης 13 εως 14 πληρη ετη, καταβαλλεται βοηθημα για 8 μηνες.
– για χρονο ασφαλισης 15 πληρη ετη και ανω, καταβαλλεται βοηθημα για 9 μηνες.
Στην περιπτωση χορηγησης βοηθηματος πλεον της μιας φορας, εξεταζεται καθε φορα η συνδρομη των απαιτουμενων νομιμων προϋποθεσεων, ενω ο χρονος ασφαλισης που υπολογιστηκε για την καταβολη του βοηθηματος δεν λαμβανεται υποψη για την επαναχορηγηση του.
Τα δικαιολογητικα που απαιτουνται για τη ληψη του βοηθηματος ειναι: αιτηση στην αρμοδια Υπηρεσια του Ο.Α.Ε.Δ., στην οποια αναγραφεται υποχρεωτικα ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. του δικαιουχου και βεβαιωση του αρμοδιου ασφαλιστικου φορεα με την οποια πιστοποιειται η διακοπη του επαγγελματος η της ιδιοτητας, ο χρονος ασφαλισης και η μη υπαρξη οφειλης.
Απαιτουνται ακομη,
– υπευθυνη δηλωση του ν. 1599/86 του δικαιουχου οτι δεν εχει υποβαλει δηλωση εναρξης εργασιων σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ. και δεν συμμετεχει σε νομικο προσωπο ιδιωτικου δικαιου οποιασδηποτε νομικης μορφης η ενωσης προσωπων.
– εκκαθαριστικα σημειωματα της τελευταιας διετιας απο το ετος που προηγειται της υποβολης της αιτησης για τη ληψη του βοηθηματος, οπου εχει δηλωθει το παγκοσμιο εισοδημα (εισοδημα ημεδαπης προελευσης και τυχον εισοδημα αλλοδαπης προελευσης) του/της δικαιουχου, η διευθυνση κυριας κατοικιας, ο αριθμος Φορολογικου Μητρωου (Α.Φ.Μ.) συζυγου και το εισοδημα συζυγου (αν υφισταται). Σε περιπτωση που αποκτηθηκε η μη εισοδημα στην αλλοδαπη κατα τη διαρκεια των δυο προηγουμενων της αιτησης ετων, θα πρεπει να υποβληθει βεβαιωση της αλλοδαπης φορολογικης αρχης για το υψος του συγκεκριμενου εισοδηματος, νομιμως επικυρωμενη και μεταφρασμενη.
– πιστοποιηση της μονιμης διαμονης στην Ελλαδα για τους αλλοδαπους.
Για την αποδειξη της ταυτοπροσωπιας Ελληνων πολιτων απαιτειται
– Δελτιο Αστυνομικης Ταυτοτητας η σχετικη προσωρινη βεβαιωση της αρμοδιας αρχης η το διαβατηριο η αδεια οδηγησης η ατομικο βιβλιαριο υγειας. Για πολιτες κρατους- μελους της Ε.Ε., δελτιο ταυτοτητας η διαβατηριο. Για υπηκοους τριτων χωρων, διαβατηριο η αλλο εγγραφο βασει του οποιου επιτρεπεται η εισοδος του στη χωρα η τα εγγραφα που εχουν εκδωσει οι αρμοδιες ελληνικες αρχες.
– Αποδεικτικο διευθυνσης κατοικιας του ασφαλισμενου (λογαριασμος ρευματος η τηλεφωνου η υδρευσης).
– Λογαριασμος Εθνικης Τραπεζας (IBAN), στον οποιο ειναι μονος δικαιουχος η πρωτος, στην περιπτωση, συνδικαιουχος.

… αν σας αρεσε το αρθρο μοιραστειτε το με τους φιλους σας απλα πατωντας Like …

Recommended For You