Ποια παιδιά κινδυνεύουν από παχυσαρκία

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε πολύ, αλλά και αυτές που τρώνε πολύ λίγο, αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν ένα παιδί που θα γίνει παχύσαρκο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα παιδιά των γυναικών που δεν προσλαμβάνουν αρκετό βάρος, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον σε σχέση με εκείνες που τρώνε πολύ.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος στις γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες να συζητούν με το γιατρό τους και να είναι απολύτως ξεκάθαρο στις ίδιες πόσο βάρος πρέπει να πάρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία υγείας περισσοτέρων από 4.000 εγκύων και των παιδιών τους.

Συνολικά, περίπου το 20,4% των αγοριών και κοριτσιών, που ήρθαν στον κόσμο από γυναίκες που πήραν περισσότερο βάρος από το ιδανικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ήδη από την ηλικία των 2 ή 5 ετών.

Το ποσοστό αυτό για τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που πήραν λιγότερα κιλά από τα συνιστώμενα για το σώμα και τον οργανισμό τους, ήταν 19,5%.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology, οι λεπτές γυναίκες που έτρωγαν πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύ παιδί, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν αυτά που έπρεπε.

Επιπλέον, εκείνες που έτρωγαν πολύ λίγο είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail που επικαλείται την έρευνα.

Η διαπίστωση ότι τα παιδιά των αδύνατων γυναικών επηρεάζονταν ιδιαίτερα, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια δεν ευθύνονται απόλυτα για τις επιδράσεις στο βάρος των παιδιών. Αντίθετα, πιστεύουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη μήτρα επηρεάζουν το μεταβολισμό του εμβρύου για τα επόμενα χρόνια.

http://medicalnews.gr

Recommended For You