Πλησιάζει η ώρα για τα αποτελέσματα του ΤΕΒΑ για 450.000 δικαιούχους

imagesΜέσα στο επόμενο 15νθήμερο επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, να έχει έτοιμες τις προσωρινές λίστες με τους δικαιούχους συμμετοχής και τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα που εκπονείται μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους ΤΕΒΑ

Το πρόγραμμα, πρόκειται να χορηγεί σε περίπου 290.000 δικαιούχους, που αντιστοιχούν σε περίπου 450.000 ωφελούμενους – μέλη οικογενειών, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων, στους κατά τόπους δήμους. Ήδη η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που χειρίζεται το απαραίτητο λογισμικό, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), έτσι ώστε να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός και να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων, για να προκύψουν οι δικαιούχοι.

Στόχος είναι μετά την ανακοίνωση της σχετικής λίστας, να δοθεί ένα περιθώριο λίγων ημερών για υποβολή ενστάσεων, έτσι ώστε από τον έλεγχό τους, να ολοκληρωθεί η διαδικασία προς τα τέλη Οκτωβρίου. Εάν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, κάτι που επιθυμεί το υπουργείο Εργασίας, τότε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους. Η ενημέρωση θα γίνει απευθείας από τις κοινωνικές συμπράξεις προς τους δικαιούχους, είτε έχουν επιλεχθεί, είτε όχι. Έτσι θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα πότε να περιμένουν για να λάβουν την υλική υποστήριξη που τους αναλογεί ή εάν δεν έχουν επιλεχθεί, μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλουν σχετική ένσταση, εάν το επιθυμούν.

Κάποια προβλήματα ανέκυψαν με τους διαγωνισμούς για την επιλογή των αναδόχων, κυρίως λόγω εμπλοκής της διαδικασίας με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τα capital controls. Όμως στελέχη της Κοινωνικής Πρόνοιας θεωρούν ότι μέσα στον Οκτώβριο τα προβλήματα θα έχουν λυθεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι κάποια προϊόντα να δίνονται μία φορά κάθε μήνα ή ακόμα και κάθε τρίμηνο (πχ είδη καθαρισμού), ενώ άλλα πιο ευπαθή προϊόντα (πχ τρόφιμα) να χορηγούνται 2-3 φορές το μήνα, στους δικαιούχους.

Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού τόσο μαζική διανομή τροφίμων έως τώρα δεν έχει ξαναγίνει. Όπως διαπιστώνουν στελέχη της Κοινωνικής Πρόνοιας, μόνο στο στρατό συμβαίνει κάτι ανάλογο, μόνο που εκεί είναι πολύ πιο οργανωμένη η διαδικασία. Εδώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να παράσχει πολύτιμη συνδρομή σε πολύ ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα βρέφη και οι άστεγοι.

Σε δεύτερο επίπεδο το πρόγραμμα στοχεύει να αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες και να δώσει έτσι την ευκαιρία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο δημόσιο, την εκκλησία, αλλά και σε άτυπους φορείς να συμμετάσχουν. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δίνεται το δικαίωμα διαγωνισμών, για την επιλογή προμηθευτών, μετά το α’ τρίμηνο όχι μόνο στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στις τοπικές κοινωνικές συμπράξεις. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες νομιμότητας για να μην διαπιστωθεί νόθευση του ανταγωνισμού και τελικά καταλήξουν στους δικαιούχους προϊόντα, που θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερα, η Πολιτεία, μέσω του εν λόγω προγράμματος.

Recommended For You