Πιείτε καφέ και μειώστε τον κίνδυνο θανάτου!

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, περιλαμβανομένης της καρδιακής νόσου και του διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology. Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Ροκβιλ του Μέριλαντ, με επικεφαλής την Δρ Έρικα Λοφτφιλντ, μελέτησε στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν 90.137 άτομα χωρίς καρκίνο ή ιστορικό καρδιακής νόσου, που είχα τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση το διάστημα 1998-2009.

perierga.gr - Πιείτε καφέ και μειώστε τον κίνδυνο θανάτου!

Το 2009 είχαν αποβιώσει περίπου 8.700 άτομα από το αρχικό δείγμα. Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές καφέ ήταν λιγότερο πιθανόν να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν καφέ. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν χαμηλότερος για όσους έπιναν τέσσερα με πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Το ίδιο ίσχυε και για όσους προτιμούσαν προϊόντα χωρίς καφεΐνη.

Οι καταναλωτές καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτη, πνευμονία, γρίπη και αυτοκτονία. Όχι όμως και από καρκίνο.Γενικά, όσοι έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους ανέφεραν ότι δεν έπιναν καφέ.

«Ο καφές περιέχει αναρίθμητα ενεργά συστατικά, περιλαμβανομένων των φαινολών, της καφεΐνης και του καλίου. Κι ενώ ο καφές έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, όπως του ήπατος, σε επιδημιολογικές μελέτες δεν παρατηρήσαμε σχέση μεταξύ καφέ και συνολικής καρκινικής θνησιμότητας. Και αυτό ίσως γιατί μπορεί ο καφές να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάποιους καρκίνους, και όχι από άλλους» εξηγεί η Δρ Λοφτφιλντ.

πηγή: in.gr

Recommended For You