Παρέμβαση Γ. Εισαγγελέα όταν αρνούνται μετάγγιση σε ανήλικους

Βρήκαν τη χρυσή τομή για τους μάρτυρες του Ιεχωβά
Λευκωσία: Τη θέση ότι οι γονείς ενός παιδιού δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή του, διατύπωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, όταν εξετάστηκε από την Αστυνομία υπόθεση που αφορούσε παιδί μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι αρνούνταν να επιτρέψουν τη μετάγγιση αίματος λόγω θρησκείας.
Στην περίπτωση θανάτου ανήλικου αγοριού που διερεύνησε η Αστυνομία, κρίθηκε ότι οι γονείς του, οι οποίοι το είχαν μεταφέρει και στο εξωτερικό, έκαναν τα πάντα για τη θεραπεία του, του προσέφεραν και εναλλακτικές θεραπείες, γι’ αυτό και κρίθηκε ότι δεν έφεραν ποινική ευθύνη.
Ο φάκελος στάλθηκε πρόσφατα πίσω στην Αστυνομία για ταξινόμηση.
Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι τυχόν ποινική δίωξη των γονιών του θα ήταν ατελέσφορη, ενόψει και των γεγονότων της υπόθεσης.
Το θέμα της άρνησης μεταγγίσεων αίματος από μάρτυρες του Ιεχωβά απασχόλησε πρόσφατα και τον ιατρικό κόσμο, εξαιτίας της περίπτωσης ενήλικα από τη Λευκωσία, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο, αλλά και άλλης υπόθεσης στη Λεμεσό.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, όταν πρόκειται για ενήλικες, αυτοί αποφασίζουν για τη ζωή τους. Ωστόσο, για να είναι νομικά καλυμμένοι οι γιατροί στην περίπτωση που ο ασθενής υποστεί βλάβη ή αποβιώσει, ζήτησαν και τους παρέχεται από τη Νομική Υπηρεσία βεβαίωση ότι εξηγήθηκαν στον ασθενή οι επιπτώσεις από τη μη λήψη συγκεκριμένης θεραπείας και πως δεν φέρουν καμιά ευθύνη. Τη βεβαίωση αυτή την υπογράφει και ο ασθενής.
Τα πράγματα ωστόσο διαφοροποιούνται όταν πρόκειται για ανήλικο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Φ» ο κ. Κληρίδης, η ζωή ενός ανήλικου δεν μπορεί να εξαρτάται από την απόφαση των γονιών του. Στην περίπτωση των μαρτύρων του Ιεχωβά, που η θρησκεία τους δεν τους επιτρέπει μετάγγιση αίματος, τότε οι θεράποντες ιατροί ενημερώνουν τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αιτείται διάταγμα από το δικαστήριο που παραχωρεί την προσωρινή κηδεμονία στον διευθυντή του Γραφείου Ευημερίας, ώστε να γίνει η μετάγγιση και να σωθεί η ζωή του ασθενούς.
http://www.philenews.com

… πάτησε like για την συνέχεια του άρθρου …

Recommended For You