Παράξενα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος

Οι μαύρες τρύπες είναι ίσως τα πιο συναρπαστικά και τρομακτικά χαρακτηριστικά του σύμπαντος μας. Είναι μυστηριώδεις και ασκούν μια βαρυτική έλξη, που ότι κι αν μπει μέσα τους- ακόμα και το φως- δεν μπορεί να διαφύγει με τίποτα.

Για το λόγο αυτό, οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες στο μάτι, τόσο ανοιχτές, άδειες και σκοτεινές όσο και ο χώρος που τις περιβάλλει. Οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξή τους όχι επειδή έχουν δει στην πραγματικότητα κάποια μαύρη τρύπα, αλλά επειδή η τεράστια βαρυτική κρούση τους επηρεάζει τις τροχιές των κοντινών αστεριών.

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν με επιστημονική φαντασία, οι επιστήμονες μας επισημαίνουν ακόμα ορισμένα ενδιαφέρονται στοιχεία για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, που εξάπτουν την περιέργειά μας.

1. Οι μαύρες τρύπες παραμορφώνουν το χρόνο και το χώρο γύρω τους

Αν τυχαίνει να…πετάτε κοντά σε μια μαύρη τρύπα, η ακραία βαρυτική έλξη της θα επιβραδύνει όλο και περισσότερο τον χρόνο και το χώρο, δηλαδή το διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το κέντρο της μαύρης τρύπας είναι ένα αδιανόητα μικρό σημείο με μια τερατώδη μάζα όπου η βαρύτητα και η πυκνότητα θεωρητικά πλησιάζουν στο άπειρο. Με άλλα λόγια, το κέντρο της είναι ένα μέρος που αψηφεί εντελώς τους νόμους της φυσικής.

2. Οι μαύρες τρύπες έχουν σε μικροσκοπικά, μεσαία ή τεράστια μεγέθη

Οι μαύρες τρύπες με αστρική μάζα μεσαίου μεγέθους είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι που συναντώνται. Η δημιουργία τους οφείλεται στα τεράστια αστέρια που εκρήγνυνται και ο πυρήνας τους καταρρέει από το βάρος βαρύτητάς τους. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι μαύρες τρύπες δεν είναι πραγματικά τρύπες, αλλά σημεία υψηλής πυκνότητας με εξαιρετικά βαρυτικά ίχνη. Οι μαύρες τρύπες της αστεροειδούς μάζας τυπικά ζυγίζουν περίπου 10 φορές περισσότερο από τον ήλιο. Οι υπερμεγέθεις είναι οι μεγαλύτερες στο σύμπαν, με μερικές να έχουν μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήλιου.

3. Υπάρχουν πάρα πολλές μαύρες που είναι αδύνατο να μετρηθούν

Κάθε γαλαξίας θεωρείται ότι φιλοξενεί περίπου 100 εκατομμύρια μαύρες τρύπες. Με 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν, κάθε ένας από τους οποίους έχει 100 εκατομμύρια μαύρες τρύπες, είναι σαν να προσπαθούμε να μετρήσουμε κόκκους άμμου, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

4. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες γεννούν αστέρια και καθορίζουν πόσα αστέρια θα υπάρξουν στον κάθε γαλαξία

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Nature, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, δείχνει ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες όχι μόνο δημιουργούν νέα αστέρια, αλλά ελέγχουν πόσα αστέρια έχει ένας γαλαξίας επηρεάζοντας άμεσα το πόσο γρήγορα θα διακοπεί η διαδικασία σχηματισμού των αστεριών.

http://perierga.gr