Παλιά Επιστολή προς τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Κοτζιά

Ένας φίλος μας από την Πλάκα, ο Κ. Αποστολόπουλος, γκάγκαρος Αθηναίος, μας έστειλε μερικές παλιές επιστολές Αθηναίων που απευθυνόντουσαν στον τότε νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Κοτζιά. Βρισκόμαστε στο 1934. Καθεμία επιστολή εκθέτει με τον τρόπο της τα συνοικιακά προβλήματα της πόλης και παρουσιάζονται έτσι ανάγλυφα τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ξεκινάμε σήμερα με τη συνοικία του Ψυρρή:

«Εάν υπάρχη μια συνοικία, η οποία δικαιούται της εξαιρετικής προσοχής του νέου δημοτικού άρχοντος, η συνοικία αυτή είνε η πολυπαθής συνοικία Ψυρρή.

Τα ίδια σχεδόν χάλια έχει κ’η Πλάκα, αλλά η Πλάκα κρύβει τις ασχήμιες της. Έχει τα σκαλάκια της, τα’ανηφοράκια της, τις γαζίες της, τις κληματαριές της κι όλα αυτά, της δίνουν μια γραφικότητα. Χάρις στ’ανηφοράκια της δεν λιμνάζουν εδώ κι’εκεί νερά και δεν σχηματίζονται βούρκοι, όπως γίνεται στην συνοικία Ψυρρή. Δεν έχει καφενεία η Πλάκα να χύνουν στους δρόμους της νερά με καφέδες. Έχει τα περίφημα ταβερνεία της, από τα οποία δεν χύνεται στάλα στους δρόμους και τα βραδάκια το κάθε δρομάκι της, αντί να αναδίδει την αποφορά των δρόμων του Ψυρρή, ευωδιάζει από τις γαζίες, τη μυρουδιά της ρετσινούλας και τους καπνούς του κοκορετσιού.

Στου Ψυρρή όμως, η κατάστασις είνε αυτόχρημα αηδία! Όποιο δρομάκι και να πάρετε θα φράζετε την μύτη σας, αν δεν πέσετε μέσα σε λάκκους και μπήτε ως το γόνατο στον βούρκο.

Ο κάθε δρομάκος από αυτούς, αποτελεί κι’από ένα αίσχος, θάλεγε κανείς ότι τουλάχιστον πέντε χρόνια δεν πέρασε από τα δρομάκια αυτά κάρρο της καθαριότητος. Κάποτε τους είχαν ρίξει άσφαλτο, πάχους ενός εκατοστού κι από τότε τάφησαν στην τύχη των. Η άσφαλτος έσπασε, εδώ κι εκεί σχηματίσθησαν λάκκοι που γεμίζουν νερά και βούρκο. Γιατί τόση είνε η εγκατάλειψις αυτής της συνοικίας, ώστε και οι υπόνομοί της είνε αχρησιμοποίητοι, γιατί έχουν φράξει όλες οι σχάρες. Τα νερά τρέχουν εξακολουθητικώς στα αυλάκια, περνούν πάνω από τις φραγμένες σχάρες των υπονόμων και χύνονται στους δρόμους και στους λάκκους.

Για τον φωτισμό της δεν θα επιμείνουμε. Υφίσταται κι αυτή ό,τι και όλες οι συνοικίες, αλλά τι να πούμε και για την πλατεία της! Μια μικρή πλατεία, πλατεία ιστορική, πλατεία που την ενθυμούνται οι επίσημοι κάθε φορά που έχουμε εκλογές, θα ντρόπιαζε όχι μόνον πρωτεύουσα πολιτισμένου κράτους, αλλά και χωριουδάκι ανθρωποφάγων! Ένα πολύφωτο στη μέση από το οποίο λείπουν οι γλόμποι, ένα ακαλαίσθητο περίπτερο παραπλεύρως και ένα σιδερένιο κιβώτιο του Δήμου για τα σκουπίδια που μένει διαρκώς ανοιχτό και που αδειάζη κάθε τρεις ή τέσσερες μέρες.

Αυτά είνε τα χάλια της συνοικίας Ψυρρή. Ελπίζομεν ότι όταν αρχίση ο νέος μας Δήμαρχος να διορθώνη τα κακώς έχοντα, θα κάνη και ένα μετεκλογικό περίπατο από την συνοικίαν μας και θα λάβη σημειώσεις. Διότι κατά την προσεκλογικήν του επίσκεψιν δεν ήτο δυνατόν ν’αντιληφθή την κατάστασιν. Την εκάλυψεν η πρωτοφανής εις τα προεκλογικά χρονικά κοσμοσυρροή…

Ένας κάτοικος του Ψυρρή»

Κύριε Αποστολόπουλε σας ευχαριστούμε θερμά.
http://paliaathina.com

Recommended For You