Ο πολύωρος ύπνος “σκοτώνει”!

 

Κοιμάστε περισσότερες από οκτώ ώρες; Εάν ναι προσοχή. Αντιμετωπίζεται μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι πιθανότερο να πεθάνετε πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, με ελληνική συμμετοχή.

Όσοι κοιμούνται συνήθως γύρω στις δέκα ώρες καθημερινά, έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι όσων κοιμούνται επτά ώρες. Ο δεκάωρος ύπνος σχετίζεται επίσης με κατά 56% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού και 49% θανατηφόρου εμφράγματος, σύμφωνα πάντα με την μελέτη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μάντσεστερ, Κιλ, Λιντς και Ανατολικής Αγγλίας, που έκαναν την δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of American Heart Association”, αξιολόγησαν τα ευρήματα 74 μελετών σχετικών τόσο με τη διάρκεια όσο και με την ποιότητα του ύπνου και την επίπτωση στην υγεία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο υπερβολικός ύπνος πρέπει να θεωρείται ένδειξη πιθανού καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με κατά 44% αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελήςκαι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ανδρέας Μάμας και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Recommended For You