Ο καρπός που αδυνατίζει

Υπάρχει κανείς που να μην έχει ονειρευτεί έστω και μια στιγμή στη ζωή του, να μπορούσε να τρώει… ακατάπαυστα (κυρίως όσα θεωρούνται «απαγορευτικά» για όσους κάνουν δίαιτα) χωρίς να βάζει γραμμάριο λίπους;

Οι επιστήμονες έχουν καλά νέα… τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ποντίκια!

Ερευνητές από τη Σουηδία υποστηρίζουν ότι τα lingonberries (ένα είδος μούρου) μπορεί να αποτρέπουν την πρόσληψη βάρους από όσους ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund ανακάλυψαν ότι τα lingonberries (που απαντώνται στη Σκανδιναβία και ονομάζονται και «cowberries») αποτρέπουν σχεδόν ολοκληρωτικά την πρόσληψη βάρους στα ποντίκια που τρέφονται με λιπαρά, ενώ βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι το «super berry» acai μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ένα είδος ποντικιού, που αποθηκεύει εύκολα λίπος, και κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί ως «μοντέλο» για ανθρώπους που είναι υπέρβαροι και κινδυνεύουν από εμφάνιση διαβήτη.

Κάποια από τα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ η πλειοψηφία με υψηλά λιπαρά. Στη συνέχεια οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, όπου όλα –εκτός από μια ελεγχόμενη ομάδα- τρεφόταν με κάποιο είδος μούρου (lingonberry –κράνα-, bilberry –μύρτιλλα-, raspberry –σμέουρα-, crowberry, blackberry –βατόμουρα-, prune –δαμάσκηνα-, blackcurrant –φραγκοστάφυλα-, ή acai).

Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα έτρωγαν lingonberry (κράνα) παρουσίαζαν τα καλύτερα αποτελέσματα: δεν είχαν βάλει περισσότερο βάρος απ’ ό,τι τα ποντίκια που τρέφονταν με χαμηλά λιπαρά, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και της ινσουλίνης ήταν τα ίδια με τα ποντίκια «χαμηλών λιπαρών».

Τα επίπεδα χοληστερόλης και λίπους στο συκώτι ήταν επίσης χαμηλότερα, συγκριτικά με εκείνων των ποντικιών που ακολουθούσαν διατροφή με υψηλά λιπαρά και δεν έτρωγαν κανέναν καρπό.

Βέβαια, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό δε σημαίνει ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία, προκειμένου οι άνθρωποι να αρχίσουν να… καταβροχθίζουν ό,τι βρουν μπροστά τους. «Αυτό που μπορούμε να μελετήσουμε είναι, αν το είδος μούρων αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας στον άνθρωπο» εξήγησε η Lovisa Heyman.

http://medicalnews.gr

 

Recommended For You