Ο αυτισμός μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού.

Ένα παιδί από το φεγγάρι… Ένα παιδί σε έναν τόπο που δεν έχει πάει κανείς… Σαν να λέμε ένα παιδί με αυτισμό…Διαφορετικό, ασυνήθιστο, απροσδόκητο, ίσως δύσκολο ή για κάποιους μή φυσιολογικό…

Δεν είναι το ίδιο, όμως, με τα μάτια ενός παιδιού. Πώς βλέπει ένα κοριτσάκι το μικρό αδελφάκι του που πάσχει από αυτισμό; Σίγουρα πολύ διαφορετικά απ’ότι όλοι εμείς.

Ο γάλλος κινηματογραφιστής Frédéric Philibert δημιούργησε την ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο: «Mon petit frère de la lune» (Ο μικρός μου αδελφός από το φεγγάρι), με ευαισθησία και ιδιαίτερα διακριτική διαχείριση του ζητήματος του παιδικού αυτισμού.

Το θέμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό κορίτσι που περιγράφει την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του μικρού αυτιστικού αδελφού της. Το εξαιρετικό κείμενο της ταινίας σε συνδυασμό με την ευαισθησία και αθωότητα που αποπνέουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα ενός παιδιού-παρατηρητή, δημιουργούν μια ξεχωριστή κατάθεση ψυχής για τον αυτισμό και πώς αυτός βιώνεται κοινωνικά, ενδοοικογενειακά, συναισθηματικά.

* Η ταινία, εκτός των άλλων διακρίσεων, έλαβε το Β” Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αναπηρία «Emotion Pictures».

Recommended For You