Ομοφυλοφιλία – Είναι Πράγματι Τόσο Κακή;

«Από τότε που ήμουν παιδί, είχα ομοφυλοφιλικές επιθυμίες. Επειδή δεν τις κατανοούσα, δεν πήρα προφυλάξεις. Αυτό με οδήγησε στο να κάνω κάτι πολύ κακό με ένα φίλο μου. Ένιωθα έντονη την ενοχή, και νόμιζα ότι ο Ιεχωβά δεν θα με συγχωρούσε ποτέ».

«Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Προσπαθεί να Πείσει τα Παιδιά μας για την Ομοφυλοφιλία». Αυτός ήταν ο τίτλος ενός άρθρου που έγραψε κάποιος δημοσιογράφος εφημερίδας. Ο αρθρογράφος παρατήρησε: «Οι τηλεθεατές υπόκεινται σε μια πληθώρα προγραμμάτων που παρουσιάζουν ευνοϊκά τον τρόπο ζωής των ομοφυλοφίλων». Η τηλεόραση, όμως, είναι μόνο ένα από τα πολλά μέσα που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για να προωθήσουν την ομοφυλοφιλία μεταξύ των νέων. Την προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας προωθούν επίσης δάσκαλοι, συνομήλικοι, κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία και περιοδικά.

Ο ιατρικός κόσμος έχει και αυτός ακολουθήσει το ρεύμα. Κατά παράδοση, οι γιατροί θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια. Αλλά το 1973, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία δεν έπρεπε πλέον να θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή. Από τότε, πολλοί γιατροί έχουν σχεδόν δώσει τη συγκατάθεσή τους στον τρόπο ζωής των ομοφυλοφίλων. Ο ψυχοθεραπευτής Άλμπερτ Έλις, για παράδειγμα, διακήρυξε ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις «δεν είναι σε καμία περίπτωση διεστραμμένες αλλά αποτελούν υγιή σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου. . . . Απολαύστε τες αν το επιλέξετε, και μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας προπαγανδίσει για να πιστέψετε ότι είναι ‘εσφαλμένες’ ή ότι αποτελούν ‘ένδειξη διαταραχής’».

Αυτές οι απόψεις είναι τόσο εκτεταμένες ώστε το περιοδικό Νιούζγουικ (Newsweek) αναφέρει: «Υποκινούμενοι από τις εικόνες των μέσων ενημέρωσης και από ένα νέο κλίμα αποδοχής, οι έφηβοι πειραματίζονται πιο ανοιχτά με την ομοφυλοφιλία και την αμφισεξουαλικότητα». Ενώ στο παρελθόν οι έφηβοι αποδοκίμαζαν σθεναρά τις σχέσεις με το ίδιο φύλο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλο και περισσότεροι νέοι τώρα τις θεωρούν «της μόδας». Ακόμη και νέοι που δεν συμμετέχουν σε ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι συνήθως αρκετά ανεκτικοί απέναντι σε άλλους που το κάνουν αυτό. «Υποθέτω ότι αν ένας φίλος μου μού έλεγε ότι ήταν ομοφυλόφιλος θα εξακολουθούσα να είμαι φίλος του», λέει ένας νεαρός ονόματι Ντάρεν. Ένας νεαρός φοιτητής κολεγίου μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία ότι ίσως να μην ήταν φυσιολογικός αφού του «άρεσαν μόνο τα κορίτσια»!

Η σημερινή φιλελεύθερη ατμόσφαιρα μπορεί λοιπόν να προκαλέσει σύγχυση στους Χριστιανούς νέους—ιδιαίτερα σε εκείνους που για κάποιο λόγο νιώθουν έλξη για το ίδιο φύλο. Αυτοί γνωρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία δυσαρεστεί τον Θεό και ειλικρινά θέλουν να την αποφύγουν. Μερικές φορές, όμως, η μάχη για τον έλεγχο των αισθημάτων τους μπορεί να είναι τόσο εξαντλητική ώστε να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν η στάση της Αγίας Γραφής είναι δίκαιη ή λογική. ‘Είναι πράγματι τόσο κακή η ομοφυλοφιλία;’ ίσως αναρωτιούνται.

Τι Λέει ο Λόγος του Θεού

Για να δεις την απάντηση, διάβασε μόνος σου τι είπε ο απόστολος Παύλος στα εδάφια 1 Κορινθίους 6:9, 10: «Τι! Δεν γνωρίζετε ότι άδικα άτομα δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού; Μην παροδηγείστε. Ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτρες ούτε μοιχοί ούτε άντρες διατηρημένοι για αφύσικους σκοπούς [«άντρες που ασκούν πορνεία», Νέα Διεθνής Μετάφραση (New International Version)· «θηλυπρεπείς», Καινή Διαθήκη, «των Τεσσάρων Καθηγητών»] ούτε άντρες που πλαγιάζουν με άντρες [«σοδομίτες», Νεοελληνική Δημοτική Μετάφραση· «διεστραμμένοι ομοφυλόφιλοι», Σημερινή Αγγλική Μετάφραση (Today’s English Version)] ούτε κλέφτες ούτε άπληστοι ούτε μέθυσοι ούτε υβριστές ούτε άρπαγες θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού». Πρόσεξε ότι ο Παύλος συγκεκριμένα ανέφερε εκείνους που προφανώς αναλαμβάνουν παθητικό σεξουαλικό ρόλο και εκείνους που παίζουν πιο ενεργό «αρσενικό» ρόλο στις ανήθικες σχέσεις τους. Έτσι κατέστησε σαφές το ότι ο Θεός αποδοκιμάζει όλες τις ομοφυλοφιλικές πράξεις.

Αυτό είναι επίσης φανερό από τα λόγια του Παύλου στα εδάφια Ρωμαίους 1:18-27: «Η οργή του Θεού αποκαλύπτεται από τον ουρανό ενάντια σε κάθε ασέβεια και αδικία των ανθρώπων που καταπνίγουν την αλήθεια με άδικο τρόπο. . . . Ο Θεός, ανάλογα με τις επιθυμίες των καρδιών τους, τους παρέδωσε σε ακαθαρσία, ώστε τα σώματά τους να ατιμάζονται ανάμεσά τους . . . Να γιατί ο Θεός τούς παρέδωσε σε επαίσχυντες σεξουαλικές ορέξεις, επειδή και οι γυναίκες τους άλλαξαν τη φυσική χρήση του εαυτού τους σε χρήση που είναι αντίθετη στη φύση· παρόμοια, και οι άντρες ακόμη άφησαν τη φυσική χρήση της γυναίκας και άναψαν άγρια από το σαρκικό τους πόθο ο ένας για τον άλλον, άντρες με άντρες, εργαζόμενοι ό,τι είναι χυδαίο». Εδώ ο Παύλος συγκεκριμένα καταδίκασε τόσο την αντρική όσο και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία. Καταδίκασε τις ομοφυλοφιλικές πράξεις ως αφύσικες και ‘χυδαίες’.

Αρρωστημένη ή Υγιής Συμπεριφορά;

Πολλοί ίσως θα απαντήσουν σε αυτό λέγοντας ότι η άποψη της Αγίας Γραφής είναι απλώς απαρχαιωμένη, ξεπερασμένη. Αλλά όταν το σκεφτείς, ποιος γνωρίζει καλύτερα από τον Δημιουργό μας τη σωματική, διανοητική, συναισθηματική και πνευματική μας κατασκευή; Ο Θεός έφτιαξε τον άντρα και τη γυναίκα και έβαλε μέσα τους τη δυνατή έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον. (Γένεσις 1:27, 28) Δεν τους έφτιαξε για να νιώθουν σεξουαλική έλξη για κάποιο άτομο του ίδιου φύλου. Επιπλέον, ο Θεός έχει καθορίσει ότι οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ άντρα και γυναίκας θα πρέπει να λαβαίνουν χώρα μόνο μέσα στη γαμήλια διευθέτηση.—Εβραίους 13:4.

Αυτό δεν μας προξενεί δυσκολίες. Στο εδάφιο Ησαΐας 48:17, ο Ιεχωβά Θεός λέει ότι αυτός ‘σε διδάσκει για την ωφέλειά σου’. Ναι, αυτός γνωρίζει τι μας βοηθάει και τι μας βλάπτει. Αν και για μερικούς μπορεί να φαίνεται δύσκολο το να ακολουθήσουν τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής, αυτές είναι πάντοτε ‘υγιείς διδασκαλίες’, δηλαδή ωφέλιμες για το νου και το σώμα. (Τίτο 2:1) Η ομοφυλοφιλία, από την άλλη, μπορεί μόνο να βλάψει τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική ευημερία κάποιου.

Η κρίση του AIDS είναι ένα παράδειγμα του πόσο ανθυγιεινός είναι ο τρόπος ζωής των ομοφυλοφίλων. Στη Βόρεια Αμερική, οι ομοφυλόφιλοι άντρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτή την ασθένεια από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά το AIDS είναι μόνο μία από τις πολλές παθήσεις—ηπατίτιδα, ηπατικές λοιμώξεις, γονόρροια, σύφιλη και γαστρεντερικά παράσιτα—που συνήθως προσβάλλουν τους ομοφυλοφίλους. Τι προκαλεί αυτή την εξάπλωση των ασθενειών; Ο Δρ Τζόζεφ Νικολόζι εξηγεί: «Πολλοί συγγραφείς έχουν τεκμηριώσει τα ψυχαναγκαστικά, εθιστικά στοιχεία του τρόπου ζωής των ομοφυλοφίλων». Μια εκτενής μελέτη αποκάλυψε ότι το «28 τοις εκατό των ομοφυλόφιλων αντρών είχαν σεξουαλικές επαφές με χίλιους ή και περισσότερους συντρόφους. . . . Σχεδόν οι μισοί από τους λευκούς ομοφυλόφιλους άντρες . . . είπαν ότι είχαν τουλάχιστον 500 διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους».

Το βιβλίο Συμπεριφορά των Ομοφυλοφίλων (Homosexual Behavior) εξηγεί ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι «φοβούνται τη διαπροσωπική δέσμευση, την οικειότητα ή την ευθύνη . . . Η παρόρμηση για απρόσωπο σεξ μερικές φορές ασκεί τεράστιο ψυχαναγκασμό. Μερικά από αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν δέκα και πλέον σεξουαλικές επαφές σε ένα μόνο πρωί ή απόγευμα». Θα μπορούσε μια τέτοια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά να είναι υγιής; Δεν είναι, μάλλον, αρρωστημένη και εξαχρειωτική; Εκείνοι που μετέχουν σε τέτοια άγρια, αχαλίνωτη σεξουαλική διαγωγή σαφώς είναι «δούλοι της διαφθοράς».—2 Πέτρου 2:19.

Εκτός από αυτό, μεγάλο μέρος των ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών σχέσεων είναι απαίσιο, βίαιο και εντελώς σαδιστικό. Ο απόστολος Παύλος είπε: «Τα πράγματα που γίνονται στα κρυφά από αυτούς είναι ντροπή ακόμη και να τα αφηγείται κανείς». (Εφεσίους 5:12) Αυτή η βία προδίδει το θυμό και τον πόνο που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια του υποτιθέμενου «εύθυμου» τρόπου ζωής των ομοφυλοφίλων. Είναι αλήθεια πως μερικοί ομοφυλόφιλοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Αλλά οι «μονογαμικοί» ομοφυλόφιλοι είναι η μειονότητα—και οι σχέσεις τους είναι συνήθως πρόσκαιρες. Ακόμη και όταν οι δεσμοί του ίδιου φύλου διαρκούν, αυτοί δεν είναι αποτέλεσμα της αγάπης που περιγράφεται στην Αγία Γραφή. Αυτή η αγάπη «δεν συμπεριφέρεται άπρεπα».—1 Κορινθίους 13:4, 5.

Οι Συνέπειες

Ο Παύλος λέει στο εδάφιο Ρωμαίους 1:27: «Άντρες με άντρες έκαναν αυτές τις επαίσχυντες τρομερές πράξεις, λαβαίνοντας, φυσικά, στις δικές τους προσωπικότητες τις συνέπειες της σεξουαλικής διαστροφής». (Η Καινή Διαθήκη στη Σύγχρονη Αγγλική [The New Testament in Modern English] του Τζ. Μπ. Φίλιπς) Με ποιους τρόπους; Για έναν από αυτούς το βιβλίο Συμπεριφορά των Ομοφυλοφίλων αναφέρει: «Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες υποφέρουν πολύ περισσότερο λόγω υπερκατανάλωσης ή κατάχρησης αλκοόλ από ό,τι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες». Μερικοί ερευνητές επίσης ισχυρίζονται ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι ασυνήθιστα κοινές στους νεαρούς ομοφυλόφιλους άντρες.

Πιο καταστροφικές από όλες είναι οι συνέπειες στην πνευματικότητα κάποιου. Οι ομοφυλόφιλοι βρίσκονται «στο σκοτάδι διανοητικά, αποξενωμένοι από τη ζωή που ανήκει στον Θεό». (Εφεσίους 4:18) Αλλά τι θα πούμε για τους θεοφοβούμενους νέους οι οποίοι, παρά το ότι γνωρίζουν τις Γραφικές αρχές, διαπιστώνουν ότι τους έλκει το ίδιο φύλο; Σαφώς, αυτοί έχουν να καταβάλουν έναν πραγματικό αγώνα. Φυσικά, το να γνωρίζουν πώς θεωρεί ο Θεός την ομοφυλοφιλία βοηθάει αυτά τα άτομα να ‘απεχθάνονται ό,τι είναι πονηρό’. (Ρωμαίους 12:9) Υπάρχουν επίσης μερικά πρακτικά βήματα που μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν να ενδώσουν σε εσφαλμένες επιθυμίες. Αυτό θα είναι το θέμα ενός μελλοντικού άρθρου.

*** g95 22/2 σ. 12-14 Ομοφυλοφιλία—Είναι Πράγματι Τόσο Κακή; ***

Recommended For You