Ολλανδία: Κύμα συμπαράστασης για την αγελάδα που το έσκασε στο δρόμο για το σφαγείο

Στον δρόμο για το σφαγείο, μια αγελάδα , ράτσας λιμουζίν, το έβαλε στα πόδια και κρύβεται εδώ και πάνω από έναν μήνα σε ένα δάσος στην Ολλανδία, πυροδοτώντας ένα κύμα συμπαράστασης από πολλούς Ολλανδούς που αποφάσισαν να την σώσουν.

Η ιστορία της Ερμιέν, μιας κοκκινωπής αγελάδας που κρύβεται για να σώσει τη ζωή της, άγγιξε όλη τη χώρα: στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί εκφράζουν τη συμπαράστασή τους ενώ ένα πολιτικό κόμμα έφτασε στο σημείο να ξεκινήσει εκστρατεία χρηματοδότησης για να εξαγοράσει την ελευθερία της.

Χιλιάδες Ολλανδοί πρόσφεραν τον οβολό τους ώστε να μπορέσει η Ερμιέν να πάρει “σύνταξη” και να ζήσει σε ένα καταφύγιο για γερασμένα βοοειδή αντί να καταλήξει… μπριζόλες.

“Μάλλον πανικοβλήθηκε στο φορτηγό προς το σφαγείο. Από τότε, δεν καταφέραμε να την πιάσουμε”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κτηνίατρος Έντο Χαμέρσμα.

Η Ερμιέν, που είναι 3,5 ετών, το έσκασε μαζί με μια άλλη αγελάδα, σε μια περιοχή της ανατολικής Ολλανδίας. Η φίλη της όμως πιάστηκε πολύ γρήγορα κι έτσι έμεινε μόνη. Τα βράδια βγαίνει από την κρυψώνα της και πηγαίνει σε κοντινά βουστάσια ψάχνοντας για τροφή.

Στο Twitter οι χρήστες έφτιαξαν ευφάνταστα χάσταγκ όπως #JesuisHermien (σ.σ. “Είμαι Ερμιέν”, που παραπέμπει στο γνωστό σύνθημα #JeSuisCharlie) ή #MeKoe (“Εγώ, αγελάδα”, κατά παράφραση του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo).

Η βασιλική οικογένεια εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην ηρωική αγελάδα: “Πρέπει να σώσουμε την αγελάδα Ερμιέν” και “Ας την αγοράσουμε όλοι μαζί για να την προσφέρουμε την ελευθερία της” έγραψε στο Twitter ο Πίτερ φαν Φολενχόφεν, γαμπρός της πρώην βασίλισσας Βεατρίκης.

Χάρη στο κίνημα αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 ευρώ, αρκετά για να αγοραστεί η αγελάδα από τον ιδιοκτήτη της και να συνεχίσει να βόσκει ελεύθερη στα λιβάδια, σύμφωνα με την εφημερίδα AD.

Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει πρώτα κάποιος να την πιάσει.

“Δεν μπορώ να την προσεγγίσω για να της ρίξω αναισθητικό. Είναι πολύ στρεσαρισμένη και φοβισμένη, μπορεί να τρομοκρατηθεί και να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο”, προειδοποίησε ο κτηνίατρος που στο παρελθόν είχε σώσει άλλες δύο αγελαδίτσες στον ίδιο οδικό άξονα. “Πρέπει να την αφήσουμε ήσυχη, να περιμένουμε να φτιάξει ο καιρός και να βγουν τα κοπάδια για βοσκή. Τότε θα πλησιάσει μόνη της τους δικούς της”, εξήγησε.

Recommended For You