Οι Δωρεες που μειωνουν τον φορο το 2014

Εκδοθηκε αποφαση απο το υπουργειο Οικονομικων που καθοριζει ποιες δωρεες θα μειωνουν τον φορο των φυσικων προσωπων που προκυπτει απο την φορολογικη δηλωση που θα υποβαλλουν το 2014.

Συγκεκριμενα οι φορεις προς τους οποιους τα ποσα απο δωρεες που μειωνουν το φορο φυσικου προσωπου που προκυπτει με βαση την ετησια δηλωση φορολογιας εισοδηματος για το 2014 ειναι οι ακολουθοι:

1. Οι φορεις της Γενικης Κυβερνησης, το Εθνικο Τα­μειο Κοινωνικης Συνοχης, οι ιεροι ναοι, οι ιερες μονες του Αγιου Ορους, το Οικουμενικο Πατριαρχειο Κων- σταντινουπολεως, τα Πατριαρχεια Αλεξανδρειας και Ιεροσολυμων, η Ιερα Μονη Σινα, η Ορθοδοξη Εκκλησια της Αλβανιας, τα δημοτικα νοσοκομεια και τα νοσοκομεια που ειναι νομικα προσωπα ιδιωτικου δικαιου και επιχορηγουνται απο τον Κρατικο Προϋπολογισμο.

2. Τα κοινωφελη ιδρυματα, τα σωματεια μη κερδοσκο­πικου χαρακτηρα που παρεχουν υπηρεσιες εκπαιδευσης και χορηγουν υποτροφιες, τα ημεδαπα νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου, τα ημεδαπα νομικα προσωπα ιδιω­τικου δικαιου που νομιμα εχουν συσταθει η συνιστω­νται και τα οποια επιδιωκουν κοινωφελεις σκοπους, οι ερευνητικοι και τεχνολογικοι φορεις που διεπονται απο το ν.1514/1985 (Α` 13) και τα ερευνητικα κεντρα που απο­τελουν ημεδαπα νομικα προσωπα ιδιωτικου δικαιου μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα.

3. Τα μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα ημεδαπα νομικα προσωπα ιδιωτικου δικαιου που νομιμα υπαρχουν η συνι­στωνται, εφοσον επιδιωκουν σκοπους πολιτιστικους. Πο­λιτιστικοι σκοποι ειναι, ιδιως, η καλλιεργεια, προαγωγη και διαδοση των γραμματων, της μουσικης, του χορου, του θεατρου, του κινηματογραφου, της ζωγραφικης, της γλυπτικης και των τεχνων γενικοτερα, καθως και η ιδρυση, επεκταση και συντηρηση των αναγνωρισμενων ιδιωτικων μουσειων, οπως τεχνης, φυσικης ιστοριας, εθνολογικων και λαογραφικων.

4. Οι πιο πανω διαταξεις εφαρμοζονται και για δωρεες υπερ αντιστοιχων κρατικων φορεων, νομικων προσωπων και νομικων οντοτητων με εδρα αλλα κρατη – μελη της Ε.Ε. η του Ε.Ο.Χ.

www.dikaiologitika.gr

Recommended For You