Οι αρρώστιες των θρανίων!

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία, εξαιτίας της στενής και παρατεταμένης επαφής των παιδιών, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την διασπορά των λοιμώξεων. Στους χώρους αυτούς βρίσκονται σε στενή επαφή παιδιά που νοσούν ελαφρά και αποβάλλουν μικρόβια ή ιούς με τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης ή με τα κόπρανα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται στα άλλα παιδιά με τα χέρια τους, κατά την ανταλλαγή παιχνιδιών ή άλλων αντικειμένων. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που οι λοιμώξεις μεταδίδονται πολύ εύκολα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως:

Μικροί χώροι, μεγάλος αριθμός παιδιών, ανεπαρκές προσωπικό, ακατάλληλες τουαλέτες.

Έλλειψη ειδικών χώρων για την περιποίηση και την ατομική υγιεινή των βρεφών, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό.

Ανεπαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

Η πρόωρη επάνοδος των άρρωστων παιδιών στο σχολείο, ενώ η λοίμωξη δεν έχει υποχωρήσει ακόμα πλήρως.

Τρόποι μετάδοσης:

Άμεση επαφή: Αφορά κυρίως στη μεταφορά με τα χέρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του δέρματος, η ψώρα, η φθειρίαση του τριχωτού του κεφαλιού (που μπορεί βέβαια να μεταδοθεί και με το καπέλο ή το χτένισμα), καθώς και ο ιός του απλού έρπητα.

Έμμεση επαφή: Στις περιπτώσει αυτές η μεταφορά των λοιμωδών παραγόντων γίνεται κατά την ανταλλαγή αντικειμένων, όπως παιχνιδιών, που έχουν μολυνθεί με τις εκκρίσεις του ρινοφάρυγγα του παιδιού που πάσχει ή μετά τη χρήση της τουαλέτας, χωρίς να πλυθούν τα χέρια. Με έμμεση επαφή μεταδίδονται οι συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και η γαστρεντερίτιδα. Είναι λοιπόν σαφές, ότι το καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και του προσωπικού τω βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί καθοριστικό σημείο για τη διασπορά των νοσημάτων που μεταδίδονται με έμμεση επαφή.

Με μεγάλα σταγονίδια: Διάφοροι μικροοργανισμοί μεταδίδονται με μεγάλα σταγονίδια, που δημιουργούνται με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Τέτοιοι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, οι ιοί της γρίπης και οι ρινοϊοί, που προκαλούν το συνηθισμένο κρυολόγημα. Με τον ίδιο τρόπο μεταδίδονται και πολλά μικρόβια, όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα.

Με μικρά σταγονίδια: Με μικρά σταγονίδια μεταδίδονται οι ιοί της ερυθράς, της ιλαράς, της ανεμοβλογιά και της γρίπης, αλλά και νοσήματα, όπως ο κοκίτης και η φυματίωση. Η μετάδοση των νοσημάτων αυτών μπορεί να προληφθεί με τον επαρκή και συχνό αερισμό των χώρων.

Με συνδυασμό των παραπάνω: Η ανεμοβλογιά, μεταδίδεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, κυρίως με μικρά σταγονίδια, αλλά και άμεση επαφή με τα εξανθήματα του δέρματος.

Οι ρινοϊοί: Μεταφέρονται κυρίως άμεσα με τις εκκρίσεις του στόματος, της μύτης και των οφθαλμών, αλλά και έμμεσα με τα χέρια.

Οι ροταϊοί: Είναι η πιο συχνή αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας. Τις πρώτες μέρες της λοίμωξης αποβάλλονται, εκτός από τα κόπρανα και από το αναπνευστικό, με μεγάλα σταγονίδια.

Το ξέρατε;

Περισσότερο ευάλωτα είναι τα βρέφη ηλικίας 6-12 μηνών, γιατί στην ηλικία αυτή έχουν καταστραφεί τα αντισώματα που είχαν πάρει κατά την εγκυμοσύνη. Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 4 ετών βάζουν τα χέρια τους στο στόμα κάθε 3 λεπτά!

ΠΗΓΗ: all4mama.gr

Recommended For You