Οικοσύστημα χιλιάδων ετών βρέθηκε κρυμμένο σε παγόβουνο!

Ένα οικοσύστημα κρυμμένο για χιλιάδες χρόνια βρέθηκε κάτω από παγόβουνο και οι βιολόγοι προσπαθούν τώρα να μελετήσουν τις μορφές ζωής που μπορεί να κρύβει ο πάγος.

«Όταν ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στη χερσόνησο της Ανταρκτικής αποκόπηκε από το παγόβουνο Larsen C τον περασμένο Ιούλιο, έφερε στο φως μια εντελώς ανεξερεύνητη περιοχή του Νότιου Ωκεανού. Μάλιστα, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν όσα νέα πλάσματα μπορεί να κρύβονται κάτω από αυτό το τεράστιο κομμάτι πάγου», αναφέρει το περιοδικό Nature.

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια πιο δραματική μετατόπιση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε οποιοδήποτε οικοσύστημα στη Γη», δήλωσε ο Julian Gutt, θαλάσσιος βιολόγος στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών Alfred Wegener στο Bremerhaven της Γερμανίας.

«Περίπου 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού έχουν προστατευτεί από τον πάγο για 120.000 χρόνια, αποκαλύπτοντας σύντομα πολλά μυστικά», συμπληρώνει. Το οικοσύστημα που βρίσκεται εκεί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα εξαφανιστεί από τη στιγμή που εκτίθεται στον αέρα και στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Προς το παρόν, όμως, είναι μια απίστευτη ευκαιρία για τους επιστήμονες να πάρουν μια γεύση από αυτό και τους οργανισμούς που μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό του ο πάγος αλλά και να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει για να προσαρμοστούν στις ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές.

http://perierga.gr

Recommended For You