ΟΑΕΔ οδηγιες για την προσληψη επιτυχοντων στα 5μηνα

imagesΤαυτοχρονα με την αναρτηση, καθε φορα, των Οριστικων Πινακων Καταταξης Ανεργων, οι αρμοδιοι υπαλληλοι των ΚΠΑ2 -στα οποια ειναι εγγεγραμμενοι οι ωφελουμενοι- καλουν αμεσα και με καθε προσφορο μεσο (εγγραφη προσκληση, e-mail η τηλεφωνικα) τους ωφελουμενους που εχουν επιλεγει και που διατηρουν κατα την ημερομηνια της υποδειξης την ιδιοτητα του ανεργου. Οι ωφελουμενοι καλουνται να προσελθουν στις αρμοδιες Υπηρεσιες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ και να παραλαβουν συστατικο σημειωμα προκειμενου να υποδειχθουν στους Επιβλεποντες Φορεις, εντος προθεσμιας τριων (3) ημερων απο την αναρτηση του Οριστικου Πινακα Καταταξης Ανεργων.

Στο συστατικο σημειωμα, εκτος απο τα στοιχεια του ωφελουμενου, αναφερεται ρητα οτι η προσληψη γινεται στο πλαισιο της Πραξης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ», καθως και το ταμειο συγχρηματοδοτησης, αναλογα με τα αναφερομενα στην εκαστοτε Δημοσια Προσκληση. (Το υποδειγμα θα αναζητηθει απο το σχετικο πεδιο του ΟΠΣ).

Επισης, για την καλυτερη εξυπηρετηση των ωφελουμενων στο πλαισιο της καταβολης των πληρωμων τους, ο αριθμος καταθετικου λογαριασμου ΙΒΑΝ με πρωτο δικαιουχο τον ωφελουμενο θα πρεπει να προσκομιζεται κατα τη διαδικασια της υποδειξης.

2. Οι επιλεγεντες θα πρεπει να υποβαλουν αυτοπροσωπως μετα την υποδειξη τους, στον Επιβλεποντα Φορεα στον οποιο θα απασχοληθουν, ολα τα προβλεπομενα απο την οικεια προσκληση δικαιολογητικα για τα γενικα και τα ειδικα τυπικα προσοντα προσληψης, πρωτοτυπα η σε επικυρωμενα αντιγραφα, συμφωνα με τα οσα οριζονται στην καθε Δημοσια Προσκληση, αναλογα με τις ζητουμενες ειδικοτητες, αμεσως μετα την υποδειξη τους απο
το αρμοδιο ΚΠΑ2.

Επισης, θα πρεπει να προσκομιζονται:

  • α) νομιμοποιητικο εγγραφο της ταυτοτητας τους,
  • β) αριθμος φορολογικου μητρωου (ΑΦΜ),
  • γ) αριθμος μητρωου κοινωνικης ασφαλισης (ΑΜΚΑ),
  • δ) αριθμος Μητρωου ΙΚΑ-ΑΤΑ,
  • ε) αριθμος τραπεζικου λογαριασμου ΙΒΑΝ, οπου ο ωφελουμενος να εμφανιζεται ως πρωτος δικαιουχος. Τα ανωτερω ειναι απαραιτητα για την συμπληρωση, απο τον επιβλεποντα φορεα, του εντυπου Ε3 στο Πληροφοριακο Συστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ/ ΕΤAM).

Οι ωφελουμενοι που εχουν ολοκληρωσει την εκπαιδευση τους στην αλλοδαπη, οπου απαιτειται, προσκομιζουν για την αποδειξη της βαθμιδας η/και ειδικοτητας εκπαιδευσης τους, βεβαιωσεις ισοτιμιας η αντιστοιχιας απο τους κατα περιπτωση αρμοδιους φορεις, συμφωνα με τα αναφερομενα στην εκαστοτε Δημοσια Προσκληση και στα σχετικα Παραρτηματα, αμεσα. Δεν παραμενει, σε καμια περιπτωση, η διαδικασια υποδειξης η προσληψης σε εκκρεμοτητα περαν της προθεσμιας των δεκαπεντε (15) ημερων απο τη σχετικη γνωστοποιηση.

Κρισιμος χρονος συνδρομης των προσοντων που αξιολογουνται κατα την προσληψη των ωφελουμενων ειναι ο χρονος ληξης της προθεσμιας υποβολης των αιτησεων συμμετοχης στην εκαστοτε Δημοσια Προσκληση.

Κατα τη διαρκεια των αναφερομενων προθεσμιων, τα ΚΠΑ2 που πραγματοποιουν τις υποδειξεις, εχουν την ευθυνη της παρακολουθησης της πορειας των υποδειξεων -προσληψεων απο τους Επιβλεποντες Φορεις.

Σε περιπτωση που οι υποδειχθεντες ανεργοι δεν αποδεχονται τη θεση εργασιας για την οποια υπεβαλαν αιτηση, διαγραφονται οριστικα απο τον ισχυοντα Οριστικο Πινακα Καταταξης Ανεργων και το μητρωο εγγεγραμμενων ανεργων του ΟΑΕΔ.

Εαν ωφελουμενοι δεν ανταποκριθουν στις ανωτερω προσκλησεις εντος της προαναφερομενης προθεσμιας, τα αρμοδια ΚΠΑ2 προχωρουν, με σχετικη αναφορα στους χρονους μη εμφανισης η επιστροφης εγγραφης προσκλησης ως αζητητης, η μη αποδοχης της υποδειξης, στη διαγραφη τους απο τον Οριστικο Πινακα Καταταξης και στη διαγραφη του απο τη μητρωο εγγεγραμμενων ανεργων του Οργανισμου υποδειξη του επιλαχοντα.

Η Υπηρεσια (ΚΠΑ2) προβαινει στις αναφερομενες ενεργειες, αφου προηγουμενως διασταυρωσει, για καθε περιπτωση, τους λογους της μη αποδοχης της προσληψης η της μη ανταποκρισης στις προσκλησεις.

Επισημαινεται οτι στην περιπτωση που προκυψει οτι η αρνηση της τοποθετησης στηριζεται σε λογους που δεν οφειλονται στο προσωπο του ωφελουμενου αλλα στον Επιβλεποντα Φορεα, ο ωφελουμενος δεν διαγραφεται απο το μητρωο των εγγεγραμμενων ανεργων,, ενω η θεση παραμενει κενη.

3. Ο Επιβλεπων Φορεας υποχρεουται να προβει στην προσληψη των υποδειχθεντων απο τα ΚΠΑ2 επιλεγεντων ανεργων συμφωνα με το αρθρο 7.2 της με αριθμ. 3.24641/Οικ. 3.1574 (ΦΕΚ/Β’/27-08-2013) οικειας ΚΥΑ, με ηλεκτρονικο τροπο, μεοω του πληροφοριακου συστηματος ΕΡΓΑΝΗ, εντος δεκαπεντε (15) ημερων απο την ημερομηνια γνωοτοποιηοης της υποδειξης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καθε περιπτωση, η προθεσμια για την ηλεκτρονικη αναγγελια προσληψης ειναι το αργοτερο την ιδια ημερα της προσληψης και παντως πριν την αναληψη υπηρεσιας απο τον ωφελουμενο. Επισημαινεται οτι στο σχετικο Εντυπο Ε3 της ηλεκτρονικης προσληψης δεν απαιτειται η υπογραφη του ωφελουμενου (βλ. Παραρτημα).

Ο Επιβλεπων Φορεας διατηρει το δικαιωμα να αναζητησει οποιοδηποτε αλλο δικαιολογητικο απαιτειται για την ολοκληρωση της διαδικασιας της προσληψης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καμια αναγγελια προσληψης με αλλο τροπο εκτος απο τον ανωτερω περιγραφομενο δεν γινεται δεκτη. Σε αντιθετη περιπτωση, η δαπανη δεν θα μπορει να ειναι επιλεξιμη και οι θεσεις θα παραμεινουν κενες. Στο συνημμενο Παραρτημα, το οποιο αποτελει αναποσπαστο τμημα του παροντος, περιγραφεται η ηλεκτρονικη υποβολη της αναγγελιας των προσληψεων.

Σε περιπτωση που ο Επιβλεπων Φορεας βρισκεται σε διαφορετικη περιοχη απο την Υπηρεσια τοποθετησης, οι υποδειξεις των ωφελουμενων μπορουν να γινονται στην Υπηρεσια τοποθετησης του Επιβλεποντα Φορεα. Οι Υπηρεσιες τοποθετησης, στις περιπτωσεις αυτες, αναλαμβανουν την υποχρεωση να συνδραμουν στη διαδικασια ολοκληρωσης της ηλεκτρονικης προσληψης των ωφελουμενων απο τον Επιβλεποντα Φορεα.

Οι προσληφθεντες αναγραφονται σε πινακα που αναρταται στον πινακα ανακοινωσεων του Επιβλεποντα Φορεα.

Ο Επιβλεπων Φορεας εχει την ευθυνη της τοποθετησης των ωφελουμενων σε τομεις δραστηριοτητας και περιοχες αρμοδιοτητας του, συμφωνα με την σχετικη παραγραφο των Δημοσιων Προσκλησεων και συμφωνα με τις περιγραφομενες προϋποθεσεις των σχετικων ειδικοτητων στο πλαισιο του ασφαλιστικου πακετου καλυψης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ & ΕΤΕΑ με κωδικο 101.

Ο Επιβλεπων Φορεας, για τις περιπτωσεις των υποδειχθεντων ανεργων οι οποιοι δεν αποδεχονται τη θεση εργασιας η δεν προσκομιζουν τα αιτουμενα δικαιολογητικα εντος 15 ημερων απο την ημερομηνια υποδειξης τους, ενημερωνει σχετικα το ΚΠΑ2 του Ο.Α.Ε.Δ. της εδρας του και δυναται με ηλεκτρονικο αιτημα του να ζητησει την αντικατασταση τους.

Στην περιπτωση που Επιβλεπων Φορεας δεν αποδεχθει υποδειχθεντα απο το ΚΠΑ2 ανεργο που πληροι τις προϋποθεσεις τοποθετησης, η συγκεκριμενη θεση παραμενει κενη και δεν υποδεικνυεται ωφελουμενος απο τους επιλαχοντες.

Για την εφαρμογη και εκτελεση του προγραμματος, οι Επιβλεποντες Φορεις υποχρεουνται να διασφαλιζουν την υγιεινη και ασφαλεια των ωφελουμενων στον τοπο παροχης εργασιας.

Με τη ληξη του προγραμματος, οι ωφελουμενοι απολυονται αυτοδικαιως, χωρις καμια αποζημιωση και χωρις να απαιτειται η εκδοση διαπιστωτικης πραξης, οπως οριζουν οι σχετικες διαταξεις της παρ. ΙΔ1 του ν. 4152/2013.

Αντιθετα, στις περιπτωσεις που προκυπτουν τυχον μεταβολες στην εργασιακη κατασταση του ωφελουμενου, οπως οικειοθελης αποχωρηση κατα τη διαρκεια υλοποιησης του προγραμματος η καταγγελια συμβασης ορισμενου χρονου κατα τη διαρκεια υλοποιησης του προγραμματος, τοτε α) στην οικειοθελη αποχωρηση, για το υπολειπομενο χρονικο διαστημα ο Επιβλεπων Φορεας μπορει να αιτηθει την υποδειξη απο τον ΟΑΕΔ του επιλαχοντα και β) η θεση θα παραμεινει κενη μετα την καταγγελια συμβασης ορισμενου χρονου, εφοσον δεν οφειλεται σε σπουδαιο λογο που αφορα στον εργαζομενο.

Recommended For You