ΟΑΕΔ: Δεν θα διαγράφονται οι άνεργοι που δεν ψάχνουν δουλειά

Τη διαφωνία της, με την εφαρμογή ενός ιδιότυπου «ποινολογίου» για τους ανέργους, εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, έχει αποφασίσει να μην επικυρώσει την σχετική πρόταση του ΔΣ του ΟΑΕΔ.

Έτσι, η θεσμοθέτηση ποινολογίου για ανέργους δεν βρίσκει αποδέκτες από την πλευρά της κυβέρνησης. Μπροστά στον κίνδυνο να προκύψουν αντιδράσεις από ανέργους που θα βρίσκονταν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να χάσουν μέχρι και το επίδομα τακτικής ανεργίας, που λαμβάνουν, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να αφήσει την επικύρωση της σχετικής πρότασης για το μέλλον.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ζητάει από το ΔΣ του ΟΑΕΔ να θεσμοθετήσει μια πιο χαλαρή διαδικασία «ποινών» για ανέργους, που δεν θα ανταποκρίνονται στις θέσεις εργασίας που θα τους προτείνονται, για να αποφευχθεί η κοινωνική κατακραυγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλευρό των ανέργων τάχθηκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Ο καθορισμός μέτρων ελέγχου της ανεργίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μη επιδοτούμενων ανέργων, καθώς και ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις υποχρεώσεις, καταγγέλθηκε από την Ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

Κρίθηκε ότι με τον τρόπο αυτό, ο Οργανισμός μεταλλάσσεται σε κυρωτικό μηχανισμό. Μάλιστα, η Ομοσπονδία υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός «υποβαθμίζει τον ίδιο τον Οργανισμό και προσβάλλει την ίδια την Πολιτεία, για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την ανεργία, μια περίοδο, μάλιστα, ιστορικής έξαρσης του φαινομένου. Προσβάλλει, όμως, και τον άνεργο αποστερώντας του κάθε δικαίωμα επιλογής των εργασιακών του συνθηκών».

Για όλους αυτούς τους λόγους, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι επέλεξε να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση και να μην εγκρίνει τον επίμαχο Κανονισμό…

Recommended For You