Νησί Devon: Ένα αρειανό τοπίο στη Γη!

Το νησί Devon στον Κόλπο Baffin, που ανήκει στο καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος, είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της γης. Το έδαφος παραμένει παγωμένο σχεδόν για ολόκληρο το έτος, ιδιαίτερα στο ανατολικό μέρος του νησιού, το οποίο καλύπτεται μόνιμα από πάγο 500 έως 700 μέτρα ύψος. Μόνο για μια σύντομη περίοδο, που διαρκεί 45-50 ημέρες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το έδαφος είναι χωρίς χιόνι. Η θερινή θερμοκρασία αυξάνεται μόλις στους 8 °C.

perierga.gr - Νησί Devon: Ο Άρης στη Γη!

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι -16 °C. Με άλλα λόγια, το νησί Devon είναι ένας άγονος και έρημος τόπος, με κατακρημνισμένους βράχους, ενώ στερείται φυτών και ζώων. Αλλά για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος. Το περιβάλλον της ερήμου και το σκληρό κλίμα είναι παρόμοια με τις συνθήκες στον Άρη.

perierga.gr - Νησί Devon: Ο Άρης στη Γη!

“Το άγονο έδαφος του νησιού Devon, οι παγωμένες θερμοκρασίες, η απομόνωση και η απομάκρυνση προσφέρουν στους επιστήμονες και στο προσωπικό της NASA μια σειρά από μοναδικές ερευνητικές ευκαιρίες”, αναφέρει η ιστοσελίδα πληροφοριών της NASA. “Άλλοι παράγοντες, όπως ο κύκλος της ημέρας αλλά και οι περιορισμένες δυνατότητες εφοδιασμού και επικοινωνίας προσφέρουν παρόμοιες προκλήσεις με αυτές που πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα μέλη του πληρώματος σε μακρινές διαστημικές πτήσεις”.

perierga.gr - Νησί Devon: Ο Άρης στη Γη!

Ωστόσο, το νησί δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από ζωή. Η περιοχή Truelove Lowland, στη βορειοανατολική ακτή του, είναι σχετικά ζεστή και υγρή και έχει κάποια βλάστηση και άγρια ​​φύση. Στην πραγματικότητα, η υψηλή θερινή θερμοκρασία των 8 °C και οι 50 ημέρες χωρίς χιόνι συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή. Οι πεδινές εκτάσεις ευνοούν την ανάπτυξη κάποιων βρύων, ενώ το υγρό χώμα κατοικείται από ασπόνδυλα όπως σκώληκες, πρωτόζωα, προνύμφες και μύγες. Το νησί έχει επίσης μερικούς πληθυσμούς πουλιών.

perierga.gr - Νησί Devon: Ο Άρης στη Γη!
perierga.gr - Νησί Devon: Ο Άρης στη Γη!
perierga.gr - Νησί Devon: Ο Άρης στη Γη!

http://perierga.gr

Recommended For You