Μπιλ Γκέιτς: Τα πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλοι

Ο πιο πλούσιος και πιο πετυχημένος επιχειρηματίας στον πλανήτη φανερώνει τα μυστικά του – Θα αποκτήσετε σφαιρική άποψη για τον κόσμο και θα αφουγκραστείτε το μέλλον μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της Microsoft

 

Είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη. Προκάλεσε την επανάσταση στην τεχνολογία με την εφαρμογή του, ανοίγοντας την πόρτα σε μία πιο… ηλεκτρονική εποχή. Είναι ο πιο πετυχημένος άνθρωπος στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας. Ο λόγος για τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δίνει τα «φώτα» του απλόχερα στον κόσμο, προτείνοντας τα πέντε βιβλία που πρέπει οποωσδήποτε να διαβάσουν όλοι.

Προλογίζοντας την πρότασή του, ο Μπιλ Γκέιτς είπε πως είχε την τύχη να γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και να παρακολουθήσει εξαιρετικά πρότζεκτ, «παρόλα αυτά, πιστεύω ότι τα βιβλία είναι εκείνα που ανοίγουν διάπλατα το μυαλό και αποτελούν τον καλύτερο δρόμο για να εξερυνήσει κάποιος νέους δρόμους».

Η πρώτη του πρόταση, λοιπόν, είναι το «The Best We Could Do» (Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε), του Thi Bui. Πρόκειταιο για μία «εξερεύνηση» των σχέσεων που διέπουν τους γονείς με τα παιδιά τους, με τον συγγραφέα να αποτυπώνει με θαυμαστό τρόπο τις προσωπικές του εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως παιδί. «Οποιοσδήποτε έχει ανάλογες περίπλοκες εμπειρίες κατά την παιδική του ηλικία, πρέπει να το διαβάσει, ώστε να ξεκαθαρίσουν πολλά στον εσωτερικό του κόσμο», τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς.

Το δεύτερο βιβλίο που προτείνει ο πλουσιότερος και πιο πετυχημένος άνθρωπος στον κόσμο, είναι το Evicted: Poverty and Profit in the American City (Εκδιώχθηκε: Φτώχεια και Κέρδος στην Αμερικανική Πόλη), του Μάθιου Ντέσμοντ. Πρόκειται για μία πραματεία, η οποία ασχολείται με μία κρυφή πλευρά της Αμερικής και συγκεκριμένα τους ανθρώπους που έσπευσαν στην αμερικανική ήπειρο, καθώς εκδιώχθηκαν από τις χώρες τους.

Το τρίτο βιβλίο είναι το Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens (Πιστέψτε με: Μία ανάμνηση αγάπης, θανάτου και των τζαζ κοτόπουλων), μία αυτοβιογραφία του Eddie Izzard. Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση της ζωής, μέσα από τη χιουμοριστική της διάσταση και με ένα ανάλαφρο πνεύμα, το οποίο προσδίδει τη μεμπτουσία της ζωής. Τη διασκέδαση ακόμη και της πιο ανούσιας ή τραγικής στιγμής.

Το τέταρτο βιβλίο που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς είναι ιστορικού περιεχομένου και συγκεκριμένα το The Sympathizer του Βιετναμέζου Thanh Nguyen. Όπως σημειώνει στο αιτιολογικό του, τις περισσότερες φορές, η ιστορία παρουσιάζεται με τη μία μόνο όψη της. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ ήταν μία τραγική υπόθεση, η οποία παρυσιάστηκε μέσα από την οπτική των Αμερικανών. Ο Βιετναμέζος συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει και τις δύο πλευρές, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενική ματιά.

Τέλος, ο πιο πετυχημένος επιχειρηματίας στον πλανήτη προτείνει το Energy and Civilization: A History (Ενέργεια και Πολιτισμός: Μία ιστορία), του Vaclav Smil. Μία ματιά πίσω από τη… βιτρίνα για τη φανταχτερή αναζήτηση της δύναμης που δίνει η ενέργεια κατά το παρελθόν, αλλά και ενόψει του μέλλοντος, προβλέποντας καταστάσεις που πρόκειται να συμβούν.

Όπως δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, με αυτά τα πέντε αναγνώσματα θα μπορέσει κάποιος να δει σφαιρικά τον κόσμο και να αντιληφθεί πολύ καλύτερα όσα συμβαίνουν γύρω του, βλέποντας μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα το μέλλον και προβλέποντας καταστάσεις.

Recommended For You