Μοσχαράκι με κολοκύθα, κονιάκ και πορτοκάλι στην κατσαρόλα

Υλικά
1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια των 100 γρ.
1½ κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια περίπου 3×3 εκ. (υπάρχει και έτοιμη, καθαρισμένη κολοκύθα σε δισκάκια στο τμήμα μαναβικής μεγάλων σούπερ μάρκετ)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
χυμός από 1 λεμόνι
1 γαρίφαλο
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
1 φύλλο δάφνης
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄
Μαγείρεμα 1½ ώρα
Διαδικασία Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξει το αλάτι και να νοστιμίσει, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο και βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Το σοτάρουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές (για περίπου 4-5 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Οταν εξατμιστεί, μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό. Μόλις τα υγρά πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Οταν περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος, δυναμώνουμε τη φωτιά, τακτοποιούμε τα κομμάτια της κολοκύθας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και, όταν πάρει πάλι μια γερή βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 15 – 20 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό μας να ξεκουραστεί για λίγο, πετάμε την κανέλα, τη δάφνη και το γαρίφαλο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.
Στο ποτήρι Ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί από Μerlot ή ένα χαρμάνι Merlot – Syrah ή Syrah – Viognier.
http://www.gastronomos.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You