Μοναδικοί αμμόλοφοι που βρίσκονται σε λίμνη

Με έκταση περίπου 100 χιλιόμετρα κατά μήκος της νότιας ακμής της λίμνης Athabasca, στην καναδική επαρχία Saskatchewan, θα συναντήσετε μερικούς εντυπωσιακούς αμμόλοφους, που είναι οι βορειότεροι στη Γη. Σε αντίθεση με τους περισσότερους αμμόλοφους, που εντοπίζονται σε ξηρές και άνυδρες περιοχές, οι αμμόλοφοι της Athabasca βρίσκονται στο κέντρο ενός υγροβιότοπου που είναι περιτριγυρισμένος από δάσος, καθιστώντας τους από τους πιο μοναδικούς και γεωλογικά περίεργους αμμόλοφους του πλανήτη.

Οι αμμόλοφοι απλώνονται σε περισσότερα από 5.500 στρέμματα και, λόγω του ασυνήθιστου οικοσυστήματος τους, φιλοξενούν μια εξαιρετικά διαφορετική χλωρίδα και πανίδα.

Perierga.gr - Μοναδικοί αμμόλοφοι που βρίσκονται σε λίμνη

Οι αμμοθίνες της Athabasca σχηματίστηκαν περίπου 8.000 έως 9.000 χρόνια πριν το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Καθώς το φύλλο πάγου έγινε πιο λείο και λεπτό, το λιωμένο νερό παρέσυρε τεράστιες ποσότητες άμμου, λάσπης και ιζήματος από τη λίμνη Athabasca, της οποίας το επίπεδο νερού ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που είναι σήμερα. Στη συνέχεια η λίμνη υποχώρησε, αποκαλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις άμμου στις ακτές της. Ο άνεμος συνέβαλε στη μορφοποίηση της άμμου στους σχηματισμούς που παρατηρήθηκαν σήμερα και συνεχίζει να το κάνει, διαμορφώνοντας και ανασχηματίζοντας τους αμμόλοφους.

Perierga.gr - Μοναδικοί αμμόλοφοι που βρίσκονται σε λίμνη

Ολόκληρη η αμμώδης περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που βρίσκονται νότια των αμμοθινών, χρησιμεύει ως τεράστιος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος, ως εκ τούτου, επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των φυτών και την ανάπτυξη των αμμόλοφων. Πράγματι, οι αμμόλοφοι φιλοξενούν πάνω από τριακόσια διαφορετικά είδη φυτών, από τα οποία περίπου σαράντα είναι σπάνια και περίπου δέκα είναι ενδημικά – με άλλα λόγια, δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη γη.

Perierga.gr - Μοναδικοί αμμόλοφοι που βρίσκονται σε λίμνη

Από τη δεκαετία του 1990, στη λίμνη έχει διαμορφωθεί ένα ειδικό πάρκο που προστατεύει τους αμμόλοφους και ορισμένες από τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, η πρόσβαση στους αμμόλοφους είναι περιορισμένη. Δρόμοι δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι μέσω αέρος, με αεροπλάνο.

http://perierga.gr