Μοβ… ψωμί στο τραπέζι μας!

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το άσπρο ψωμί χωνεύεται πολύ γρήγορα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνδέεται με την παχυσαρκία. Εν ολίγοις, είναι ο εχθρός όσων τρέφονται υγιεινά. Το μοβ ψωμί χωνεύεται 20% πιο αργά από το κανονικό λευκό ψωμί και οι επιστήμονες στη Σιγκαπούρη εργάζονται εδώ και 10 χρόνια στη δημιουργία του. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τον καρκίνο, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από φυσικές ενώσεις, ενώ θα μπορούσε να είναι η πρώτη σούπερ τροφή στον κόσμο των ψημένων προϊόντων.

perierga.gr - Μοβ... ψωμί στο τραπέζι μας!

Το μεγάλο πρόβλημα του ψωμιού είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης του: Η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πολλά προβλήματα. Επιπλέον, η ταχεία εύπεπτη περιεκτικότητά του σε άμυλο σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά περισσότερο από αυτό που πρέπει.”Η πρόκληση ήταν να δούμε αν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη φόρμουλα του ψωμιού χωρίς να αλλάξουμε την ομαλή υφή του άσπρου ψωμιού που πραγματικά αγαπούν οι άνθρωποι”, λέει ο Zhou Weibiao, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

perierga.gr - Μοβ... ψωμί στο τραπέζι μας!

Αποφάσισε να εξαγάγει τις ανθοκυανίνες από το μαύρο ρύζι -που του δίνουν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες- και να τις εισάγει στο ψωμί. “Παρά την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και τα συναφή οφέλη τους για την υγεία, η γνώση της χρήσης ανθοκυανινών ως συστατικού στα τρόφιμα είναι πολύ περιορισμένη”, συμπληρώνει εκείνος. Η προσθήκη ανθοκυανινών στο ψωμί όχι μόνο χαρίζει το μοβ χρώμα, λόγω χημικής αντίδρασης με τα ένζυμα του αμύλου, αλλά επιβραδύνει το ποσοστό πέψης κατά 20%. Επιπλέον, το 80% των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων διατηρείται στο ψωμί ακόμα κι όταν ψήνεται στους 200 βαθμούς Κελσίου.

perierga.gr - Μοβ... ψωμί στο τραπέζι μας!

Η ανθοκυανίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που απαντά στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως στα σταφύλια και στις γλυκοπατάτες, και είναι υπεύθυνη για το φωτεινό τους χρώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευρολογικών ασθενειών και καρκίνου, συντελούν στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ μπορούν να αναστείλουν τα πεπτικά ένζυμα και να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο καθηγητής έχει ήδη προσεγγίσει εταιρείες και μελετά την έξοδο του μοβ ψωμιού στην αγορά.

perierga.gr - Μοβ... ψωμί στο τραπέζι μας!

http://perierga.gr

Recommended For You