Μνημείο για Μάρτυρα του Ιεχωβά που Επέζησε από το Ολοκαύτωμα

ΖΕΛΤΕΡΣ, Γερμανία—Στις 21 Ιουνίου 2013, έγιναν στο Λάουτερταλ-Ράιχενμπαχ τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του εκλιπόντος Μαξ Λίμπστερ, ενός Μάρτυρα του Ιεχωβά που έμεινε πάνω από πέντε χρόνια σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο δήμαρχος και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, παρουσία κατοίκων της περιοχής, καθώς και της Σιμόν Λίμπστερ, συζύγου του κ. Λίμπστερ, η οποία είναι επίσης Μάρτυρας του Ιεχωβά.
Το 1939, στη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος του Χίτλερ, ο κ. Λίμπστερ συνελήφθη από την Γκεστάπο επειδή ήταν Εβραίος. Τα επόμενα πέντε χρόνια βίωσε τραγικές συνθήκες σε πέντε στρατόπεδα συγκέντρωσης: στο Σαξενχάουζεν, στο Νόιενγκαμε, στο Άουσβιτς, στο Μπούνα και στο Μπούχενβαλντ. Οχτώ μέλη της οικογένειάς του πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανάμεσά τους και ο πατέρας του, το πτώμα του οποίου μετέφερε ο ίδιος στο κρεματόριο του Σαξενχάουζεν.
Ο κ. Λίμπστερ γνώρισε Μάρτυρες του Ιεχωβά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οποίοι ήταν και αυτοί κρατούμενοι εκεί, και ασπάστηκε το πιστεύω τους. Βαφτίστηκε ως Μάρτυρας του Ιεχωβά μετά την απελευθέρωσή του το 1945. Όπως αναφέρεται σε μια από τις μπρούντζινες πλάκες του μνημείου του, η πίστη του ήταν αυτό που του «έδωσε τη δύναμη και τη θέληση να επιβιώσει». Πέθανε το 2008 σε ηλικία 93 ετών.
Η πρόσκληση για την τελετή των αποκαλυπτηρίων ανέφερε ότι ο κ. Λίμπστερ «πίστευε ακράδαντα ότι οι Χριστιανικές αξίες εξευγενίζουν τον άνθρωπο». Ο Βόλφραμ Σλουπίνα, εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Γερμανία, είπε τα εξής: «Χαιρόμαστε που τιμάται το θάρρος ενός από τους πολλούς συλλάτρεις μας οι οποίοι, παρά τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, υπάκουσαν στη φωνή της συνείδησής τους. Αυτό το μνημείο αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη που έχει το άγγελμα της Αγίας Γραφής να φέρνει στους ανθρώπους ειρήνη και ενότητα, ένα άγγελμα το οποίο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν να εφαρμόζουν πιστά».
Πληροφορίες για τα ΜΜΕ:
Διεθνές Γραφείο Ενημέρωσης: J. R. Brown, τηλ. +1 718 560 5000
Γερμανία: Wolfram Slupina, τηλ. +49 6483 41 3110

Recommended For You