Μια μικρή “γεύση” από την παλιά Αθήνα! Δύσκολα χρόνια, όμως πολύ όμορφα

 –
Παλιά δρομάκια στην Πλάκα 1920
Οι λούστροι της Ομόνοιας Νεαροί, με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη, απέδιδαν τα κέρδη  στον “αρχηγό” τους , ο οποίος ήταν συμπατριώτης τους που είχε “νοικιάσει” τα παιδιά από τους γονείς τους. Ζούσαν πολλοί μαζί σε άθλιες συνθήκες, θύματα σκληρής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από τους εκμισθωτές τους, τους λεγόμενους “μαστόρους”. Χαρακτηριστικά μάλιστα ο Ιωάννης Κονδυλάκης από τους “Άθλιους των Αθηνών “αναφέρει ότι : και αναγνωρίζετο εξίσου θεμιτόν να πουλά κανείς το γάιδαρό του και το παιδί του. Το περίεργο δεν είναι ότι ένας γάιδαρος επωλείτο πολλάκις ακριβότερο από το παιδί, ώστε να καταντά να αισθάνεται ο λαμπρός πατήρ μείζονα αγαλλίασιν όταν εγέννα η γαϊδούρα του πάρα όταν εγέννα η συζηγός του.
Οι λόυστροι ήταν επίσης και οι ταχυδρόμοι των Αθηναίων, για σημειώματα, ερωτικά ραβασάκια…
Αθήνα του 19ου αιώνα
Ομόνοια
Ακρόπολη 1903
Η στάση του ηλεκτρικού στον πειραιά (1979)
Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το σπουδαίο φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα και απεικονίζει τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1960
Χριστουγεννιάτικη Αθήνα 1960 φωτογραφία από το Μουσείο Μπενάκη
Ακαδιμία Αθηνών με φόντο το Λυκαβηττό 
Μοναστηράκι δεκαετίας 1950
Αστεροσκοποίο Θησείο 1846
Παρθενώνας 1865
Παλιά Βουλή στην Λεωφόρο Σταδίου
Πως ο παραμυθένιος πύργος των Αθηνών μεταμορφώθηκε στη σημερινή Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ο πύργος περιελάμβανε 32 δωμάτια δύο  πυργίσκους και τελειώματα, που θύμιζαν πολεμίστρες Υπήρχε ένας εντυπωσιακός, σιελ τρούλος με αλεξικέραυνο, ενώ περιβαλλόταν από ένα καταπράσινο κήπο, με πλούσια βλάστηση και φοίνικες.
θησείο 1922-1925
Στοά του Αττάλου δεκαετίας του 50
Μέγαρο Χαροκοπείου Βασιλίσσης σοφίας
οδός Πατησίων 100 χρόνια πριν
παλιά Βουλή 1930
Βόδια στο Θησείο

Recommended For You