Με ποιο τρόπο μυρίζουν τα ζώα

Η αίσθηση της όσφρησης υπάρχει σε όλους τους οργανισμούς, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια, που ο καθένας την χρησιμοποιεί με τον δικό του τρόπο και τα δικά του “όπλα”. Πολλοί φαντάζονται ότι όλα τα ζώα έχουν μια παρόμοια αίσθηση της όσφρησης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από ράμφη και ρύγχος μέχρι γλώσσα και πόδια, τα ζώα επιστρατεύουν τα όργανά τους για να μυρίσουν και να αισθανθούν τον κόσμο γύρω τους…

1. Τα φίδια μυρίζουν με την γλώσσα τους παρόλο που έχουν ρουθούνια.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

2. Ο ελέφαντας κατατάσσεται ψηλά στη λίστα με την καλύτερη όσφρηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genome Research, χρησιμοποιώντας την προβοσκίδα του.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

3. Τα πουλιά μπορεί να μυρίζουν μπορεί και όχι. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν τα πουλιά έχουν όσφρηση. Το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς για χρόνια οι ορνιθολόγοι πίστευαν ότι δεν μπορούν να μυρίσουν. Ωστόσο νέες έρευνες αποδεικνύουν πως ο γύπας, για παράδειγμα βρίσκει από τη μυρωδιά τα νεκρά όρνια. Πάντως είναι ασαφές ποια πτηνά μπορούν και ποια όχι να μυρίσουν.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

4. Η μύτη των σκύλων είναι πολύ ανώτερη από των ανθρώπων. Κι αυτό δεν είναι καινούριο βέβαια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα σκυλιά έχουν περισσότερα από 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στην μύτη τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που διαθέτουν μόνο 5 εκατομμύρια.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

5. Οι πεταλούδες μυρίζουν με τα πόδια τους. Για ποιο λόγο; Συχνά γεννούν τα αυγά τους σε συγκεκριμένα φυτά ξενιστές, και χρειάζονται έναν εύκολο τρόπο για να βεβαιωθούν ότι προσγειώθηκαν στο σωστό φυτό.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

6. Τα χταπόδια μυρίζουν μέσω των βεντουζών στα πλοκάμια τους. Ένα άλλο καλό παράδειγμα ζώου που μπορεί να μυρίζει μέσα από τα πόδια του είναι το χταπόδι.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

7. Οι φάλαινες δεν μπορούν να μυρίσουν. Είναι αλήθεια ότι οι φάλαινες δεν έχουν οσφρητικά νεύρα που θα τους επέτρεπαν να μυρίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δελφίνια. Ωστόσο έχουν και τα δύο μια προηγμένη αίσθηση της γεύσης, που τα βοηθά να βρουν τροφή στο νερό.
perierga.gr - Πώς μυρίζουν τα ζώα;

http://perierga.gr

Recommended For You