Μετεωρολογική ανάλυση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018

Η ακόλουθη παρουσίαση επιχειρεί να περιγράψει, με εκλαϊκευμένο τρόπο, την μετεωρολογική κατάσταση κατά την 23η Ιουλίου 2018, ημέρα κατά την οποία εκδηλώθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Η περιγραφή βασίζεται στα αποτελέσματα των μετεωρολογικών μοντέλων πολύ υψηλής ανάλυσης που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, σε συνδυασμό με μετρήσεις από επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου μας, οι οποίοι και χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση των πεδίων του μοντέλου.

Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε 5 βασικές ενότητες:

  • 1: Ανάπτυξη θυελλωδών δυτικών ανέμων στη Δυτική Αττική
  • 2: Ενίσχυση του δυτικού ρεύματος λόγω μεγάλης διαφοράς πίεσης μεταξύ βορρά-νότου.
  • 3: Θυελλώδεις καταβάτες δυτικοί άνεμοι στην Ανατολική Αττική
  • 4: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις ακτές της Ανατολικής Αττικής-39 βαθμοί στη Ραφήνα, η υψηλότερη σε όλη την Αττική
  • 5: Εμμονή των ξηρών αερίων μαζών για 10 ώρες στην Ανατολική Αττική.

Η ανάλυση κατέδειξε την εμμονή πολύ ισχυρών θερμών και ξηρών ανέμων στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Η ένταση όμως του φαινομένου μεγιστοποιήθηκε στην περιοχή έναρξης και εξάπλωσης της φωτιάς στην Ανατολική Αττική. Η πολύ υψηλή ανάλυση του μετεωρολογικού μοντέλου, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις σταθμών σε σημεία-κλειδιά επέτρεψε να αποκτήσουμε μια πολύ λεπτομερή εικόνα των πεδίων του ανέμου, της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην περιοχή. Δυστυχώς, η έναρξη της πυρκαγιάς, τόσο χρονικά όσο και χωρικά, συνέβη σε ένα από τα δυσμενέστερα, από πλευράς μετεωρολογίας, σημεία της Αττικής το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

Η ανάλυση κατέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης, σε επιχειρησιακό επίπεδομετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης, τα αποτελέσματα των οποίων, σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από ένα πυκνό δίκτυο σταθμών, μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη γνώση των μετεωρολογικών συνθηκών σε συνθήκες κρίσης. Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εργάζονται συνεχώς με στόχο την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών παρατήρησης και πρόγνωσης καιρού.

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη-Θ. Γιάνναρος-Σ. Ντάφης

Επιμέλεια γραφικών: Β. Βαφειάδης-Α. Μπεζές

Για να δείτε τα παρακάτω γραφήματα σε υψηλή ανάλυση, πατήστε εδώ, ή εναλλακτικά κάντε κλικ σε κάθε γράφημα.

http://meteo.gr/

Recommended For You