Μεθυσμένες μπουκιές μπακαλιάρου με ζελέ από παντζάρι

Η όλη ιδέα είχε να κάνει με μια εναλλακτική πρόταση για τον μπακαλιάρο χωρίς σκορδαλιά. Στο οικογενειακό συμβούλιο – στο πόδι πια, γιατί ούτε εγώ ούτε η μητέρα μου συνοδεύουμε τον καφέ μας με τσιγάρο – σκεφθήκαμε τη λύση του ζελέ από παντζάρι.

Έχοντας καταλήξει σε αυτή τη λύση, ασχοληθήκαμε με τον μπακαλιάρο. Επιλέξαμε να φτιάξουμε μπουκιές μπακαλιάρου αλλά μπουκιές μεθυσμένες καθώς στην όλη διαδικασία προσθέσαμε μπυρίτσα και μυτιληνιό ούζο. Τέρμα τα σχέδια, πάμε για μαγείρεμα.

Θέλουμε ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο – στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα – αλλά και καθαρό (από το δέρμα του και τα όποια μικρά κοκκαλάκια) και κομμένο σε μικρά φετάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φετάκια του μπακαλιάρου, ένα ασπράδι αυγού και άφθονη μπίρα. Στο μπολ ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μας και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν καλό χυλό. Τον αφήνουμε λίγο στην άκρη για να αναπαυθεί και αφού προηγουμένως ρίξουμε μέσα ένα καλό σφηνάκι με ούζο Μυτιλήνης. Στη συνέχεια πλάθουμε μικρές μπουκιές και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Η όλη διαδικασία δεν χρειάζεται ώρα – μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές οι μπουκιές μας. Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι και να κρυώσουν με άνεση.

Και τώρα λίγα λόγια για το ζελέ από παντζάρι. Βράζουμε για τα καλά σε αλατισμένο νερό τα παντζάρια – βολβούς, κοτσάνια και φύλλα. Για το ζελέ μάς ενδιαφέρουν μόνο οι βολβοί, τα υπόλοιπα είναι χρήσιμα για το ντεκόρ του πιάτου. Όταν είναι έτοιμοι οι βολβοί, τους καθαρίζουμε και τους πολτοποιούμε. Εχοντας κρατήσει ζωμό από τα βρασμένα παντζάρια διαλύουμε μέσα τους τη ζελατίνη. Αυτό το περιεχόμενο το αναμειγνύουμε με τα πολτοποιημένα παντζάρια. Με ένα μικρό κουτάλι ανακατεύουμε έτσι ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ομογενοποίηση. Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα ξεχνάμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε βάζοντας στο κέντρο του πιάτου το ζελέ από το παντζάρι και γύρω του τις μεθυσμένες μπουκιές διακοσμημένες από ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα και τα βρασμένα κοτσάνια.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You